Blunder bedankmailtje gemeente: persoonlijke gegevens op straat

De introductie van de nieuwe gemeentelijke websites van Amstelveen en Aalsmeer is gepaard gegaan met een enorme blunder. In een bedankmailtje naar een onbekend aantal leden van het digipanel werd een Excelbestand toegevoegd waarin vele persoonlijke gegevens 429 personen staan, aldus één van de paneldeelnemers.

“Volledige naam, geslacht, email, browsergegevens, ip adres, postcode+huisnummer, opleiding, info over woonruimte/woning, huishouden, sociaal gedrag en voorkeur en meer,” schrijft Twitteraar Jeroen45 over de inhoud van het bestand dat werd meegestuurd. Hij begeleidt een tweet naar de gemeente met een geblurd screenshot van het Excelbestand (zie screenshot onder).

Het digipanel bestaat uit inwoners van Aalsmeer en Amstelveen. Deelnemers was gevraagd feedback te geven voor de nieuwe gemeentelijke website die vandaag in zowel Aalsmeer als Amstelveen werd gelanceerd.

Gemeentewoordvoerder Annette Cornelisse betreurt de gang van zaken en komt met de volgende reactie: “Aan het einde van de dag heeft een medewerker van de gemeente per abuis een adressenbestand meegestuurd met een mailing. Door de actie van de medewerker zijn er privégegevens binnen deze groep verstuurd. Dit had nooit mogen gebeuren. We vinden het vreselijk naar voor de betrokken personen en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan. Er is hier sprake van een menselijke fout. We zullen de betrokken medewerker hier op aanspreken. Morgen zullen we nogmaals contact opnemen met de betrokkenen”

Een screenshot van het gelekte bestand: