Decembermaand vol cabaret in Schouwburg Amstelveen

Ieder jaar is in Schouwburg Amstelveen een breed scala aan cabaretiers te zien. Dit hele seizoen wel meer dan vijftig cabaretvoorstellingen. In december valt er óók heel wat te lachen. Zowel met cabaret van gevestigde namen als Marc-Marie Huijbregts en Martijn Koning als met meer onbekend talent zoals Thomas Smith. Dit is slechts een greep:

Thomas Smith – Strak – Za 16 dec

Ondanks dat Thomas Smith al bijna zijn hele leven in Vlaanderen woont, had de van oorsprong Britse comedian zich nooit laten naturaliseren. De Brexit werd dus ook meteen zijn exit. Bovendien viert de kersverse Belg dit jaar ook een halve eeuw zichzelf. Rustig genieten van de oude dag is er niet bij. Sterker nog, hij onthulde zijn nieuwe show Strak: ‘Smith brengt al het goede uit zijn vorige shows bij elkaar. Vintage mimiek en bewegingen, absurde grapjes en imitaties en briljante interactie met het publiek,’ (De Standaard * * * * *).

Marc-Marie Huijbregts – GETEKEND [reprise] – Wo 20 dec

Marc-Marie put voor dit programma uit een eindeloze bron materiaal. Hij gebruikt alles wat hij meemaakt om er iets scherps of grappigs over te zeggen. Zijn verhalen worden ingeleid door dingen die hij zou willen veranderen aan zichzelf. Wat doe je als je liever iemand anders was geweest, en als degene in wiens ogen jij geliefd was, er niet meer is? GETEKEND is een persoonlijk, emotioneel programma. Marc-Marie is misschien niet geworden wie hij het liefst had willen zijn. Maar zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid zorgen er voor dat het publiek hem omarmt.

Martijn Koning – Koning te rijk – Do 21 dec

Martijn Koning doet het op zijn manier. Hij is een man van het woord: hilarisch, absurd en bovenop de actualiteit. NRC Handelsblad recenseerde zijn laatste programma Koning van de lach en gaf een pakkende beschrijving: ‘Een microfoon, een kruk en wat glazen water – meer heeft hij niet nodig om anderhalf uur loos te gaan in stand-up comedystijl.’ Koning combineert rake one-liners met een buitengewoon fantasierijke kijk op de werkelijkheid. Razendsnel manoeuvreert hij door de wereld in zijn hoofd, die afwisselend, pijnlijk, herkenbaar en totaal absurd is, maar altijd onweerstaanbaar geestig.

Theateragenda 13 t/m 20 december

Woensdag 13 december staat Sara Kroos in de Grote Zaal met haar nieuwste cabaretshow. Die avond is ook Orkater/De Nieuwkomers presenteert Sir Duke met muziektheater te zien. Op donderdag 14 december brengt cabaretier Eric van Sauers zijn nieuwe show. In de Kleine Zaal is De Man door Europa met Lucas de Man te zien. Vrijdag 15 december danst NDT2 voor een uitverkochte zaal Schubert. Zaterdag 16 december kruipt actrice Carine Crutzen in NEELIE! in de huid van Neelie Kroes. Zondag 17 december staat in het teken van het (bijna) uitverkochte Prentenboekjesfestival ‘Feest in de stad’ (2+) voor de kleinsten. Later die middag is de familievoorstelling Tina de musical (8+) te zien. Cabaretier Richard Groenendijk staat op dinsdag 19 december met Om alles! in de schouwburg.