Lichtjesavond Zorgvlied

Sinds een aantal jaren is er een nieuwe traditie ontstaan. Op speciale avonden worden onze doden herdacht. Dit gebeurt door het hele land op verschillende plekken.

Amstelveen heeft misschien wel het mooiste en beroemdste kerkhof van Nederland in huis: Zorgvlied. Hier liggen veel Amstelveners, maar zo niet nog meer (beroemde) Amsterdammers. Wat op zich grappig is, want er is niks leukers voor een provinciaal  -die zichzelf een huis kan veroorloven in Amsterdam-  om Amstelveen af te zeiken, mannen zoals Youp van het Hek en zelfs de uit Rijnsburg afkomstige, helaas te vroeg overleden, burgemeester Van Der Laan. Ik vind het persoonlijk nogal grappig dat deze criticasters zich dan vaak wel laten begraven in het Amstelveense (ja, ook plaatselijke geschiedenis en topografie zou misschien op scholen onderwezen moeten worden)

Zorgvlied organiseert sinds een aantal  jaar op 24 december de Lichtjesavond. Dit prachtige hof wordt dan volledig in het licht gezet. Met vuren, lantaarns, muziek en dichtkunst trachten de medewerkers een stemming te creëren waardoor het een mooie avond moet worden voor de aanwezige bezoekers. Dat lukt vaak, maar soms is het verdriet nog te vers of simpelweg te groot, dat is ieder voor zich. Een mooi, succesvol en druk geheel is het.

Helaas hebben wij ons een aantal jaar geleden moeten aansluiten bij de bezoekers en dus bezoeken wij ieder jaar het graf van onze geliefde vader/schoonvader en opa in deze ambiance, compleet met hapjes en glühwein.

Afgelopen jaar besloot ik zelf niet mee te gaan maar de rest van de familie af te zetten en later weer op te halen (parkeren kan nogal lastig zijn).  Bij het ophalen heb ik mijn auto geparkeerd om de familie weer in te laten stappen toen ik een scooter van de Amsterdamse handhaving achter mij zag. Ik ben direct uitgestapt en gevraagd of ik nu ook moest betalen. Nee hoor, dat hoefde niet… Klopt, na circa acht weken ontving ik een aanmaning met 40 euro verhoging van de 60 euro  boete… Welke ik nooit gekregen heb (tussen kerst en oud en nieuw gestuurd!)

Je kunt op dat moment alleen nog maar in verweer tegen het feit dat je de boete niet gekregen hebt, en ja, het slot is dat ik ruim 100 euro betaald heb voor een gastvrije rekening van de Amsterdamse handhaving Een frusterend en teleurstellend resultaat.

Ik vind dat op die ene avond, in die ene uithoek van het Amsterdamse rijk, de hand over het hart gestreken zou kunnen worden en niet als een letterlijke dief in de nacht bezoekers van die mooie en onvermijdelijke plek het leven een beetje zuurder te maken.

Zondagavond is het weer, dus ik zou zeggen, ga daar naartoe, herdenk waardig en laat de dienst parkeerbeheer een blokje om rijden.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jon-patrick Terleth
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Maar sinds 2005 is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk, de lasergame voor kinderen, misschien wel de grootste publiekstrekker per vierkante meter van Amstelveen.

[/efspanel-content]
[/efspanel]