Mogelijk verplaatsing voor gebouw Randwijcklaan

De kans dat het houten pand van architect Philip Warners aan de Randwijcklaan 13 behouden blijft voor Amstelveen is gegroeid. De eigenaar van het pand is bereid om mee te werken aan een eventuele verplaatsing. Dit meldde wethouder Raat woensdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van 2017.

Onderzoek van de adviesorganisatie Mooi Noord-Holland heeft uitgewezen dat het gebouw ‘zeldzaamheidswaarde’ bezit. Er is nog geen kostenraming voor het verplaatsen van het gebouwtje. BBA-raadslid Ruud Oord schatte dit op één miljoen euro. Een bedrag om over na te denken volgens Oord.

Een motie van het CDA om het gebouw te betrekken bij de educatieve rol die de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg moet krijgen werd raadsbreed gesteund, ondanks de nodige kanttekeningen van de VVD. Maar dat er educatief oorlogsmonument is Amstelveen moet komen, lijkt duidelijk.

Wethouder Raat is er in ieder geval van doordrongen dat Amstelveen in het verleden niet al te zorgvuldig met de historie is omgegaan. “We zijn altijd beziggeweest om het volgende weiland te ontwikkelen. Maar voor het verleden, inclusief de Tweede Wereldoorlog, is er onvoldoende aandacht geweest,” aldus Raat die ziet dat er al diverse initiatieven zijn ontwikkeld maar vindt dat zaken rond het verleden eens goed inhoudelijk moeten worden opgezet.