Muziekvoorstelling Mata Hari te zien in Schouwburg Amstelveen

De muziekvoorstelling ”Mata Hari” is op 22 december te zien in de schouwburg in Amstelveen. Op 15 oktober jongsleden was het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari door de Fransen in Vincennes door een vuurpeloton gedood werd. Op verdenking van dubbelspionage voor de Duitsers. En nu 100 jaar na haar dood zijn er nieuwe dossiers geopend.

Het gratie verzoek van Mata Hari is naar buiten gekomen. Waaruit blijkt dat Mata Hari zegt part nog deel gehad te hebben aan haar vermeende spionage activiteiten. Zoals ze hier stelt in haar brief naar de president van de Franse republiek:

” Ik ben op 25 juli 1917 door het Oorlogstribunaal ter dood veroordeeld wegens verraad van Frankrijk. Ik stel hierbij uitdrukkelijk dat ik niet schuldig ben. Ik heb nooit een daad van spionage, of een poging daartoe ondernomen in Frankrijk of tegen Frankrijk.”

De net als Mata Hari uit Leeuwarden afkomstige eigenzinnige artieste Tet Rozendal schreef in 2013 haar voorstelling over Mata Hari. Opvallend is dat zij precies deze lijn gekozen heeft in haar voorstelling. Nog ver voordat dit nieuws naar buiten kwam. Ook de onlangs vrijgekomen brieven die gebundeld zijn in het boek ” Denk niet dat ik slecht ben” sluiten erg aan bij de gedachtengang die Tet Rozendal in haar voorstelling als Mata Hari ten tonele brengt. ” Het is iets waarvan ik kippenvel krijg aldus Rozendal. Dat ik zo dicht bij haar waarheid zat” Zij gooit alles in de strijd om het publiek deelgenoot te maken van haar zoektocht; naar het leven van de mysterieuze en verleidelijke Mata Hari, en ook naar de Mata Hari in zichzelf. 100 jaar na haar executie krijgt de legendarische Mata Hari opnieuw een stem, in deze muzikale theatervoorstelling.

Een zoektocht met de intrige van een spionage schandaal, met een zucht Parijse ooh- la- la en een vleug mystiek uit Nederlands Indië. Naar een antwoord op de vraag: wat bezielde Margaretha Zelle uit Leeuwarden toch?

Kaarten: www.schouwburgamstelveen.nl