Sociaal Afhaalpunt: ‘Er zijn inmiddels mensen die wekelijks langskomen’

Haal een pakketje bezorg een praatje, dat is het principe van het Sociaal Afhaalpunt. Het initiatief wat is bedoeld om eenzaamheid onder ouderen in zorgcentra te verminderen kan op veel enthousiasme rekenen. Een jaar na de opening van het eerste ‘Sociaal Afhaalpunt’ in zorgcentrum De Luwte komen er wekelijks meerdere mensen hun pakketje ophalen en combineren dit met een kopje koffie met een van de bewoners. Hetzelfde geldt voor het afhaalpunt in Zonnehuis Westwijk dat drie maanden later haar deuren opende.

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem in Nederland. Van de 75 – 85-jarigen geeft ruim de helft aan zich eenzaam te voelen. Het initiatief van het Sociaal Afhaalpunt wordt door de bewoners van de deelnemende zorgcentra dan ook enorm gewaardeerd.

“De bewoners genieten er zichtbaar van. Een bezoek van een van de omwonenden geeft ze het gevoel alsof ze weer wat meer in de maatschappij staan”, vertelt Natasja Wakker hoofd facilitaire dienst van zorgcentrum De Luwte. “Er zijn inmiddels zelfs mensen die hier wekelijks langskomen voor een praatje. Daar hadden we, toen we een jaar geleden begonnen, alleen op kunnen hopen.”

Wilt u ook een pakketje laten bezorgen en een gezellig kopje koffie drinken? Kijk op www.sociaalafhaalpunt.nl.