Ziekenhuis Amstelland betaalt half miljoen aan ex-topmannen

Ziekenhuis Amstelland heeft 540.000 euro aan ontslagpremies moeten betalen aan twee vertrokken bestuurders. Dit meld RTL Z op hun website.

Oud-bestuursvoorzitter Jacques Moors en financieel bestuurder Hans Boertjes moesten eind 2015 en begin 2016 vertrekken. Niet veel later bleek dat het ziekenhuis in de financiële problemen verkeerde. Na een verlies van miljoenen euros in 2015 werd niet meer voldaan aan de voorwaarden die de Rabobank aan de financiering stelde. Ook in 2016 werd een verlies geboekt van ruim 1 miljoen euro. Begin dit jaar werd wel een nieuws financieringsakkoord bereikt.

Ondanks de financiële problemen bleek dat beide bestuurders royale ontslagpremies meenamen. Moors ontving een afkoopsom van ruim twee ton. Boertjes vertrok met ruim drie ton.

Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt voor bestuurders van (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro. Volgens het ziekenhuis voldoen de premies toch aan de wet, omdat de bestuurders onder een overgangsregeling zouden vallen.

Bron: RTL Z