12 maanden geëist tegen medewerker Marechaussee

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist tegen een oud medewerker van de Koninklijke Marechaussee. De 53-jarige Peter de V. wordt er van verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorgegeven aan criminelen.

Tussen november 2013 en september 2015 is hij bij de Marechaussee op Schiphol werkzaam geweest in de functie van opsporingsambtenaar als ICT’er. De informatie die hij uit de systemen opgevraagd heeft bleek volgens onderzoek niet te passen bij de aard van zijn werkzaamheden. Peter de V. bekende dat hij 32 keer informatie uit een computersysteem heeft gedeeld met de criminelen. Hij maakte foto’s van het scherm van zijn computer, waarna de foto’s werken bewerkt en afgedrukt.

De verdachte gaf de informatie aan de groep die banden had met de in Amstelveen geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha. Deze laatstgenoemde werd op 22 mei 2014 doodgeschoten. De man wist dat hij de vertrouwelijke informatie niet mocht delen. Volgens de verdachte is hij onder druk gezet om dat toch te doen: iets wat volgens de officier van justitie niet vast is komen te staan.

“Uit onderzoek is gebleken dat verdachte een bovengemiddeld intelligente man is. Van hem had anders handelen mogen worden verwacht”, aldus de officier van justitie.

De 53-jarige man wordt het opzettelijk schenden van het ambtsgeheim ten laste gelegd. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem doet op 12 februari uitspraak. Van de twaalf maanden die tegen hem wordt geëist wordt het voorarrest afgetrokken.