Ambitieus CDA wil geen woorden, maar daden omtrent duurzaamheid

De Amstelveense CDA-fractie vindt dat de gemeente mooie ambities heeft op het gebied van duurzaamheid. Maar of deze ambities ook worden omgezet in concrete stappen vraagt de partij zich af. Volgens het CDA mag er best een schepje bovenop: geen woorden, maar daden.

Als het aan het CDA ligt, wordt Amstelveen een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. De gemeente moet vooral kijken naar gemeenten die al goed bezig en resultaten boeken is de opvatting. Ook is goede samenwerking met buurgemeenten, bedrijfsleven en organisaties wenselijk.

Één van de belangrijkste punten moet ‘gasloos wonen’ worden, dat punt is ook een speerpunt van het kabinet Rutte-III. Allereerst voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen moet er een actieplan komen om gasloos wonen mogelijk te maken.

Verder wil de partij zien dat meer Amstelveners worden verleid tot het plaatsen van zonnepanelen en bevordering van woningisolatie en energiebesparing. Bewoners kunnen voor deze verduurzaming  bij de gemeente aankloppen voor een goedkope lening is het streven.

De burger verleiden is volgens  Patricia van Aaken, CDA-wethouder in Schiedam, een van de moeilijkste punten van verduurzaming. ”Technisch zijn er steeds minder beperkingen’, zegt Van Aaken. ‘Veel lastiger is het om burgers te verleiden op weg naar duurzame energie. Je moet er echt actief mee aan de slag. Anders gebeurt er niks. Op onze eerste oproep om gasloos te gaan koken kwam nagenoeg geen reactie. Het is voor de meeste bewoners een ver-van-mijn-bed-show.” Van Aaken zal op 1 februari een van de sprekers zijn op het CDA-congres Van Gas Los in Hoofddorp. Daar zal uitvoerig gesproken worden over de CDA-plannen omtrent verduurzaming en het terugdraaien van gasgebruik.