Amstelveen wil hoofd koel houden binnen ‘Eneco-rel’

Het hoofd koel houden, dat is het devies van wethouder Herbert Raat in de Eneco-rel die zich lijkt te ontwikkelen. Vorige week berichtte Het Parool over het plan van een groot deel van aandeelhoudende gemeenten om de rvc van Eneco naar huis te sturen. Er zou sprake zijn van verstoorde verhoudingen bij het verkoopproces. “Wij in Amstelveen zien dat anders,” schrijft Raat op zijn blog.

” De actie om de rvc naar huis te sturen vind ik onverstandig. Niemand schiet hier iets mee op, het bedrijf niet en aandeelhouders zeker niet. Vrijdag zijn collega Peter Bot en ik afgereisd naar het Eneco hoofdkantoor in Rotterdam. Daar gaf bestuurder Jeroen de Haas en rvc-voorzitter Edo van den Assem van Eneco tekst en uitleg aan alle aandeelhouders over de ontstane situatie.”

“Mijn conclusie is dat partijen materieel niet ver uit elkaar liggen. Het gaat meer om verhoudingen, macht en misverstanden. Daarom heb ik namens Amstelveen bij de vergadering gepleit om het hoofd koel houden. Ook hebben we een beroep gedaan op de 29 van de 53 gemeenten die het vertrouwen wilden opzeggen om hier, in het belang van iedereen, vanaf te zien,” aldus Raat die van mening is dat het wegsturen van een rvc de aandeelhouders sowieso geld gaat kosten.

Op 1 februari houdt de gemeente Amstelveen samen met Greenpeace, CNV en FNV het symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid: over de rol van gemeenten in de energietransitie’. Het symposium is bedoeld om een brede en inhoudelijke discussie te faciliteren over hoe gemeenten via aandeelhouderschap hun doelstellingen van lokaal duurzaamheidsbeleid kunnen realiseren.

Amstelveen is zoals bekend voorstander van het behouden van de Eneco-aandelen.