Amstelveen zegt eigenaar ’t Jagershuis de wacht aan

Gemeentelijke controleurs hebben de afgelopen weken een inspectie gedaan bij ’t Jagershuis aan de Amsteldijk-Zuid en troffen vele overtredingen aan. Het gebouw voldoet niet aan de eisen uit de Woningwet, de Erfgoedwet en de Monumentenwet.

De controleurs waren erop uit gestuurd door wethouder Herbert Raat. Hij is zacht gezegd niet blij hoe eigenaar Breevast BV met het pand omspringt. Raat; ” Zelf ben ik ook een aantal keren wezen kijken en mijn conclusie is dat zij het pand laten verkrotten.”

De lijst met gebreken aan het pand is lang. Zo zijn kozijnen doorgerot tot aan binnen. Diverse ruiten zijn stuk waardoor water en wind vrij spel hebben. De oostelijke vleugel is zichtbaar losgeraakt van het hoofdgebouw. Op het dak ontbreken op diverse plekken dakpannen.

De maat is in ieder geval vol voor Raat. “Daarom zijn we een formeel traject gestart. Zij krijgen zes weken de tijd om de zaak in orde te brengen. Als ze het gebouw niet herstellen dan gaan we een handhavingstraject starten. Dit betekent in de praktijk een last onder dwangsom. Ik hoop dat het niet zover hoeft te komen. Het Jagershuis is een begrip in Amstelveen en onderdeel van rijksbeschermd stads-of dorpsgezicht ‘Buurt over Ouderkerk’. Breevast kan ontwikkelen, maar alleen als hun plannen passen binnen die kaders.”

Het is overigens de vraag of Breevast kan voldoen aan de eisen van de gemeente Amstelveen. Volgens de site van Quote heeft het bedrijf grote schulden. Daarnaast werd eigenaar Patrick Zweegers in augustus opgepakt in Italië op verdenking van financiële misdaden die hij in België zou hebben begaan.

Foto: blog HerbertRaat.com