Brentano: ‘Bewoners liggen niet uren in ontlasting, dat gebeurt hier gewoon niet’

Naar aanleiding van het artikel  over negatieve signalen bij verzorgingshuizen van Huis aan de Poel en Klaasje Zevenster, hebben wij Brentano, de overkoepelende zorgorganisatie, gevraagd om een reactie op de meldingen die wethouder Herbert Raat (VVD) deed bij de Inspectie Gezondheidszorg.

door Robin van Driesten

Lies Zuidema, bestuurder van de stichting Brentano, legt uit dat zij zich vooral vasthoudt aan wat de inspectiedienst zegt: “Ik hecht veel waarde aan wat de Inspectie Gezondheidszorg oordeelt. Zij bepalen namelijk mede of wij ons werk goed doen. Dat zij de klachten die de heer Raat heeft gemeld dan ook niet zien als een onveilige leefomgeving stelt mij enigszins gerust.”

Bij sommige klachten die wethouder Raat kreeg en doorspeelde naar de inspectie heeft Zuidema dan ook haar twijfels. “Ik geloof echt niet dat er hier mensen urenlang in hun ontlasting liggen, dat gebeurt hier gewoon niet.” Een ander precair punt dat bij de twee verzorgingshuizen aan de orde zou zijn is dat bewoners niet op tijd hun eten krijgen. Ook daar kan Zuidema zich niet in vinden: “Als een van de bewoners lekker uitslaapt tot 10:30, en vervolgens zijn ontbijt krijgt, dan is het toch niet gek dat wij besluiten dat hij die dag wat later luncht dan op het gebruikelijke tijdstip van 12:00 uur? Of als onze medewerkers een leuke activiteit organiseren voor de bewoners en dat duurt tot 12:30, moeten we dat dan afkappen omdat de lunch om 12:00 is of maken we activiteit af en lunchen we iets later?”

Zo weet Zuidema de meeste punten van kritiek te pareren met tal van voorbeelden. Natuurlijk weet ook zij dat er dingen zijn die beter kunnen, maar sommige punten van kritiek gaan er bij haar gewoon niet in en vindt ze onredelijk. “Tuurlijk, bij ons gaat er genoeg fout. Het blijft mensenwerk en daarbij gaat gewoon het een en ander fout. Maar wij willen de beste zorg voor onze bewoners en wij doen er alles aan om daarvoor te zorgen.”

Vooralsnog ziet de Inspectie Gezondheidszorg geen aanleiding tot onderzoek. Wel hebben zij de melding opgeslagen in hun systeem om indien nodig te gebruiken bij verder toezicht op de verpleegtehuizen van Brentano.