‘Eugène Brands: van huiskamer tot heelal’ in Cobra Museum

In het Cobra Museum is van 20 januari tot en met 27 mei de tentoonstelling Eugène Brands: van huiskamer tot heelal te zien. Het omvangrijke overzicht – met meer dan honderd werken – is een reis langs de diverse periodes van Brands’ oeuvre, beginnend in zijn huiskamer en eindigend in het heelal. Daarbij komen onder meer aan bod: Brands’ surrealistische werk uit de jaren ’40, de CoBrA-periode, de kinderlijke figuratie van de jaren ’50, en zijn abstracte werk rond zowel aardse als kosmische thema’s.

Eugène Brands’ huiskamer was tevens zijn atelier. Daar schilderde hij, omgeven door boeken over het heelal, platen vol muziek uit allerlei niet-westerse culturen, zelfgemaakte maskers en de kindertekeningen van zijn dochtertje. Vanuit deze huiselijke omgeving reflecteerde hij in zijn kunst op zowel kleine als grote, filosofische thema’s.

Brands (1913-2002) was een van de kunstenaars die zeventig jaar geleden CoBrA oprichtten. Hij was toen al een ervaren schilder, naar wie jongere collega’s als Karel Appel en Constant bewonderend opkeken. Toch ging Brands al snel weer zijn eigen weg, en schiep in de loop der jaren een breed, rijk oeuvre. Inspiratiebronnen waren onder meer niet-westerse culturen, kindertekeningen, de kosmos en vooral ‘phanta rei’: het filosofische idee dat alles stroomt, alles in beweging is en alles oneindig is.

Dochter Eugénie Brands zal op verschillende data een persoonlijke inleiding geven op het werk van haar vader. Aansluitend zal ze met geïnteresseerden de expositie Eugène Brands: Van huiskamer tot heelal bezoeken, en is er de mogelijkheid om met haar in gesprek te gaan over de tentoonstelling. Kosten: €12,50, exclusief entree museum – met museumkaart uiteraard gratis. Reserveer vast online, want er is beperkte ruimte.
Dit vindt plaats op 24/01, 21/03, 04/04 en 18/04, steeds om 14:00.