Gemeente Amstelveen wil statiegeld op blikjes en flesjes

De gemeente Amstelveen wil dat voor kleine verpakkingen zoals blikjes en flesjes statiegeld wordt betaald, met als doel de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen.

De gemeente heeft 30 januari gezegd zich aan te sluiten bij statiegeldalliantie Recycling Netwerk Benelux. Dit is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheden aansporen om in 2018 het statiegeldsysteem uit te breiden.

Jaarlijks belanden in Nederland vele miljoenen plastic flesjes en blikjes op straat of in de vuilnisbak. Een statiegeldsysteem zou dit met 70 tot 90 procent kunnen verminderen. “Het statiegeldsysteem blijkt een in de praktijk bewezen systeem dat leidt tot minder zwerfafval en meer recycling. En dat is goed voor een schone stad en onze circulaire economie. Daar doet Amstelveen graag aan mee. Voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem is de landelijke overheid aan zet,” aldus BBA-wethouder Peter Bot

Met aansluiting bij de statiegeldalliantie geeft Amstelveen een positief signaal af aan de Tweede Kamer om te zorgen voor uitbreiding van het heffen van statiegeld op flessen en blikjes. Voor gemeenten betekent dit minder zwerfafval en minder opruimkosten. Supermarkten verwachten echter toenemende kosten. De Tweede Kamer bespreekt de komende maanden het statiegeldsysteem.