Jongeren van leerwerkbedrijf Gewoon Doen! nemen fietswrakken in ontvangst

Jongeren die stage lopen of werkervaring opdoen bij leerwerkbedrijf Gewoon Doen! hebben woensdag 24 januari 50 fietswrakken in ontvangst genomen van de gemeente Amstelveen. Van deze fietswrakken, die de gemeente anders naar de ijzerhandelaar zou brengen, maken ze bruikbare fietsen. De gevonden wrakken blijven zo in gebruik als fiets en de jongeren kunnen werkervaring opdoen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Daan van Schooten, begeleider bij Gewoon Doen!: “Gewoon Doen! is een leerwerkbedrijf voor mensen die willen werken en leren in een beschutte omgeving. Zo hebben we een bakkerij en een houtwerkplaats, maken we bussen schoon met het Cleanteam bij Connexxion en blazen we dankzij een tip van Vluchtelingenwerk onze fietswerkplaats nieuw leven in. We willen van drie fietswrakken een goede tweedehands fiets maken die we kunnen verkopen. En Vluchtelingenwerk schenken we binnenkort graag een aantal fietsen als dank voor de tip. De onbruikbare materialen gaan uiteindelijk naar de ijzerhandel”.

Gewoon Doen! zit aan de Bouwerij op het Bedrijventerrein Legmeer. Van de plaatselijke ondernemers krijgt de organisatie ook afgedankte materialen, zoals houten pallets. Daar maken de jongeren nieuwe meubels van die hun weg vinden naar terrassen van verschillende horecaondernemers.

Jaarlijks belanden er veel fietsen op de afvalberg, terwijl deze vaak nog bruikbare onderdelen hebben. In Amstelveen gaat het om zo’n 350 fietswrakken die lange tijd ongebruikt op een plek staan. Medewerkers van Team Handhaving bevestigen een sticker met het verzoek of de eigenaar de fiets wil verwijderen. Na enige tijd halen ze de wrakken weg en gaan ze naar een opslag.

BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid): “We hebben afspraken met een bedrijf die van nog bruikbare fietsonderdelen, nieuwe fietsen maakt. En nu houden we dus ook materialen van de resterende fietswrakken in de kringloop. Die worden opgeknapt tot een goede tweedehandsfiets. Beide bedrijven werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze leiden ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken en goede vooruitzichten op een (betaalde) baan. Ze zien bruikbare grondstoffen in producten die anders op de schroothoop belanden. Goed voorbeeld van duurzaamheid in brede zin zoals het college van B en W dat graag ziet”.