Tentoonstelling Walasse Ting in Museum Jan van der Togt

Wie kent zijn kleurrijke schilderijen niet? In Museum Jan van der Togt is van 3 februari tot en met 15 april 2018 de bijzondere tentoonstelling ‘Walasse Ting: The Amsterdam Years’ te zien.

Walasse Ting (Sjanghai, 13 oktober 1928 – New York, 17 mei 2010) was een Chinees-Amerikaans kunstschilder. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Chinese kunstenaars van de afgelopen eeuw. Hij verliet China in 1946, woonde even in Hongkong en vestigde zich in 1953 in Parijs waar hij zijn experimenten in zijn werk met inkt op papier voortzette. Daar ontmoette hij Sam Francis, Joan Miró, Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky. Het werk van Ting werd toen duidelijk beïnvloed door de expressie van de Cobra beweging. In 1957 vestigde hij zich in New York, waar zijn werk in vorm en kleurgebruik kenmerken kreeg van popart en het abstract expressionisme. Hij ontmoette daar Andy Warhol en raakte bevriend met Tom Wesselman.

Vanaf 1989 woonde Ting afwisselend in Amsterdam en New York waar hij een atelier deelde met Karel Appel. In 2002 raakte hij na een hersenbloeding in coma, waarna hij werd verzorgd in Amstelveen. Ting overleed op 81-jarige leeftijd in New York.

De tentoonstelling focust op de jaren waarin Ting woonde en werkte in Amsterdam. Het werk uit deze periode kenmerkt zich door felle tropische kleuren waarin Chinese symboliek, zoals lotusbloemen en patronen, verwerkt zijn. Het is voor het eerst dat deze periode in zo’n grote omvang in een museum wordt getoond. Er zijn circa 80 originele werken van Ting te zien uit diverse particuliere collecties. De tentoonstelling wordt aangevuld met persoonlijke ansichtkaarten en foto’s en daarnaast zal er een nog nooit eerder vertoond film materiaal te zien zijn. De expositie geeft een inkijk in het bijzondere en flamboyante leven van deze kleurrijke kunstenaar.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Tel.: (020) 641 57 54. www.jvdtogt.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur