‘Veiligheidsgevoel op Panta Rhei even hoog als KKC’

Als school kan je het eigenlijk niet slechter treffen: een bloedig voorval een week voor de open dag. Daarbij blijkt dat het incident de nodige nuance verdient. RTVA sprak met schooldirecteur Erik Holtslag.

“Het incident vorige week betrof een leerling die op weg naar huis bij de Oranjebaan werd belaagd door een jongen van buiten de school. Aan het afweren van de belager hield onze leerling een bloedende vinger over. Het slachtoffer is weer terug naar school gegaan, waar personeel hem heeft opgevangen en zijn vinger heeft verbonden,” vertelt Holtslag. “Er lag dus wat bloed in onze school en je weet hoe dat gaat in deze tijd. Leerlingen ruiken sensatie en maken het verhaal groter dan het was. En dat werd weer overgenomen door de media,” aldus de directeur van de school.

De media hebben het verhaal ondertussen gecorrigeerd maar de schade is al geleden. “Op social media heeft toch het verhaal de ronde gedaan dat er een steekpartij was in onze school. Dat wis je niet zomaar uit.” Holtslag zegt dat het aantal incidenten op de Panta Rhei juist bijzonder meevalt. “In vergelijking met andere Amstelveense scholen vinden hier niet meer incidenten plaats. De leerlingen voelen zich ook bijzonder veilig op school.”

De directeur wijst daarbij op een enquête die is ingevuld door 600 van de 800 leerlingen. Daaruit blijkt dat leerlingen hiervoor het cijfer 9.3 geven en dat is even hoog als bijvoorbeeld het Keizer Karel College. “Dat komt ook omdat er op onze school juist veel aandacht aan veiligheid wordt besteed,” legt Holtslag uit. “Daarnaast proberen wij onze leerlingen normen en waarden mee te geven en daar slagen wij goed in.”

Holtslag is trots op zijn school en stipt  bijvoorbeeld de mavo+ aan. “Naast profielklassen voor leerlingen met een bijzonder talent of een speciale interesse, doet de school nu ook voor mavo-leerlingen iets extra’s.”

De mavo+-klas in de onderbouw is er voor leerlingen die redelijk zelfstandig kunnen werken en het mavo-niveau aankunnen. Met extra opdrachten en excursies krijgen deze leerlingen meer uitdaging. Deze klas bereidt hen voor op het mavo+-programma in de bovenbouw. In de mavo+ ontwikkelen leerlingen door extra activiteiten en opdrachten kennis van maatschappelijke en culturele aspecten van de samenleving. Ook krijgen ze meer inzicht in mogelijke vervolgopleidingen.

In de onderbouw kunnen leerlingen ook kiezen voor een profielprogramma met extra nadruk op een specifiek interessegebied. Zo zijn er profielprogramma’s expressie, game & technologie, koken en sport. “Met profielprogramma’s maakt Panta Rhei het onderwijs extra aantrekkelijk. De gedachte hierachter is dat jongeren beter leren als ze plezier hebben in het onderwijs.”

Dat het plezier vruchten afwerpt blijkt wel uit het slagingspercentage van de Panta Rhei. In 2017 mocht 97,8 procent van de examenleerlingen een diploma komen afhalen. Daar zijn ze met recht trots op bij de school en dat willen ze ook laten zien tijdens de open dagen die vrijdag 19 januari  van 18.00  tot 21.00 uur en zaterdag 20 januari van  11.00 tot 14.00 uur worden gehouden

Tijdens de open dagen kunnen ouders en achtstegroepers de sfeer komen proeven op Panta Rhei. Daarbij geeft de school voorlichting over het onderwijs, bijvoorbeeld over de profielprogramma’s in de onderbouw en de beroepsgerichte programma’s in de bovenbouw. Ook krijgen bezoekers informatie over de begeleiding die Panta Rhei biedt, zoals de leerwegondersteuning in alle niveaus. Er zijn demonstraties bij de verschillende vakken, zoals drama, muziek en lichamelijke opvoeding. Oud-leerling Melle Kampstra, die in 2016 op Panta Rhei vmbo-basis examen deed en via de mavo van Panta Rhei nu in 4-vwo zit op het KKC, geeft presentaties over zijn ervaringen met de mavo+ op Panta Rhei.

Op 7 februari van 13.30-16.30 uur is er een lesjesmiddag voor leerlingen in groep 8. Panta Rhei heeft geen loting. Meer informatie: www.sgpantarhei.nl.