Afdeling Ziekenhuis Amstelland getroffen door norovirus

In het Amstelland Ziekenhuis heeft afgelopen week het norovirus geheerst op een afdeling. Het virus werd vorige week woensdag geconstateerd op de Kliniek Beneden West. Hier worden patiënten opgenomen met neurologische -, oncologische -, interne of longaandoeningen. Woensdag werd meteen het geldende protocol in werking gesteld: zo kwam er patiëntenstop en de verpleging werd geïsoleerd van de rest van het ziekenhuis.

Ziekenhuiswoordvoerder Anouk van den Berg weet te melden dat de situatie bijna onder controle is. “Er is nog één patiënt op de afdeling met symptomen. Die heeft de incubatietijd van 60 uur er bijna opzitten. We hopen dat de afdeling morgen weer kan worden opengesteld.”

Enkele ziekenhuisopnames moesten door de ontdekking van het virus worden uitgesteld. Voor acute en dringende gevallen is een oplossing elders gevonden.

Een norovirusinfectie is erg besmettelijk. Het wordt ook wel ‘buikgriep’ genoemd. Buikgriep door het norovirus komt in Nederland vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.