Alzheimer Café Amstelveen: Omgaan met gedragsverandering

Kenmerkend van dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden. Maar ook het gedrag en zelfs het karakter van een patiënt kunnen tijdens de ziekte veranderen. Alzheimer Café Amstelveen houdt op 22 februari een thema-avond ‘Omgaan met gedragsverandering’. Gespreksleider Job van Amerongen spreekt met José Groenendaal, coördinator dagbehandeling bij Klaasje Zevenster, over de gedrags­veran­deringen bij dementie en hoe je daar mee om kunt gaan.

Ongeveer 85 procent van de mensen met dementie krijgt te maken met stemmingsproblemen zoals depressie, angst, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Ook kunnen mensen met dementie impulsief en ontremd gedrag vertonen. Kortom, leven met iemand met dementie betekent vaak leven met een veranderende naaste.
De patiënt kan het niet helpen, het veranderende gedrag hoort bij de ziekte. Maar dan nog, hoe ga je daar als mantelzorger mee om? En hoe verwerk je het als je partner een ander mens geworden is? Wie kan je daarin ondersteuning geven? Kan het onbegrepen gedrag worden beïnvloed door medicatie of dagbesteding?

José Groenendaal geeft uitleg over de gedragsveranderingen die kunnen voorkomen en wat dat voor de mantelzorgers en naasten kan betekenen. Er is uiteraard ruim gelegenheid om uw vragen te stellen.

U bent op 22 februari van harte welkom in woonzorgcentrum De Luwte, Wimbledonpark 361. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. U kunt gewoon binnenlopen, de toegang is gratis en de koffie staat klaar.