Amstelveens ex-militair veroordeeld voor lekken

Een 53-jarige ex-militair uit Amstelveen is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur wegens het lekken van geheime informatie uit systemen op Schiphol. De officier had in deze zaak een gevangenisstraf van 12 maanden geëist. De veroordeelde militair had al honderd dagen in voorarrest gezeten.

 Tijdens zijn werkzaamheden op Schiphol -tussen november 2013 en oktober 2015- heeft hij meerdere keren toegang tot informatie gezocht die niet noodzakelijk was voor het uitvoeren zijn werk. Hij speelde de informatie vervolgens door aan criminelen.

Dat de man geen jaar gevangenisstraf heeft gekregen maar ‘slechts’ een taakstraf van tachtig uur (naast 100 dagen voorarrest) heeft volgens de militaire kamer diverse redenen. Zo is de man niet eerder voor een strafbaar feit veroordeeld. Verder is hij door dit feit zijn baan kwijtgeraakt. Ook neemt de militaire kamer mee dat de man zijn leven inmiddels weer op de rit heeft en een nieuwe baan heeft gevonden. Tot slot gaat het hier om een relatief oud feit, dat volgens de militaire kamer eerder had moeten worden behandeld.