Amstelveense historische boeken terug in de handel

De boeken ‘Jaren van verduistering’ van wijlen Tini Visser en ‘De westkant van de Amstel, duizend jaar Amstelveen in de stroom van de tijd’ van Maureen van Munster en Peter van Schaik zijn binnenkort weer verkrijgbaar. De boeken worden aangeboden aan Amstelveense middelbare scholen om het historisch besef te vergroten en zullen ook verkrijgbaar zijn in de lokale boekhandels en bij enkele internetreuzen zoals Bol.com

Wethouder Herbert Raat: “In Amstelveen is voornamelijk de nadruk gelegd op de toekomst. Nu is de tijd meer dan ooit gekomen om onze geschiedenis onder de aandacht te brengen, te bewaren en door te geven aan onze kinderen. De herpublicatie van deze boeken is hier een onderdeel van.”

De boeken zijn onderdeel van het raadsvoorstel over historisch besef dat 22 maart 2017 door de gemeenteraad werd aangenomen. Doel is het verhogen van het historisch besef in Amstelveen. Onder andere door het opnieuw uitgeven van de historische boeken. Maar ook het project ‘Nooit meer teruggekomen’ en het voortzetten van het Amstelveense scholenproject ‘Herdenken en ontmoeten’ horen hierbij.

Tini Visser was in het verleden voorlichtster bij de gemeente Amstelveen en schreef het boek ‘Jaren van verduistering’ in de jaren ’80 in opdracht van toenmalig burgemeester Otto van Diepen. Aan de hand van interviews met 110 ooggetuigen, hun dagboeken en diverse publicaties volgt de schrijfster de loop van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen.

Tegelijkertijd is ook opdracht gegeven het boek van Maureen van Munster en Pieter van Schaik te actualiseren. De schrijvers hebben het boek Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1.000 jaar historie volledig onder handen genomen en aangevuld met recente ontwikkelingen en historische foto’s.