Atrium SVB voor tentoonstelling omgetoverd tot ‘a Garden to Walk in’

Vandaag, 22 februari, opent de grote solotentoonstelling van Miriam Hommes ‘a Garden to Walk in’ in het Atrium van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen (Van Heuven Goedhartlaan 1). De SVB toont 15 monumentale schilderijen van deze Amsterdamse kunstenares tot 15 maart. Het Atrium is voor de gelegenheid omgetoverd in een tuin met kleurrijke schilderijen met bloemmotieven. De doeken werken als vensters, een raam naar een tuin of een uitkijk op een tafel. Ze vormen samen een ‘garden to walk in’, zoals Henri Matisse het eens omschreef.

In een ‘nostalgisch impressionistische’ stijl ontstaan de schilderijen met als thema bloemen, bloei en stilleven, duidelijk geïnspireerd op zwaargewichten als Vincent van Gogh, Matisse, Paul Cézanne, Sluijters, en meer. Het werk is innemend, aantrekkelijk en open. Je ziet bloemen, ervaart het bloeien en de bloesem. Het kleurrijke werk krijgt in de open ruimte van het bijna transparante Atrium van de SVB een extra dimensie. Een kleurige, geurige wandeling in het licht. De schilderijen barsten van leven: groot van formaat, met zware kwaststreek, heldere kleuren en vaak een simpele compositie drukken ze een sfeer uit van opgewektheid en optimisme. Deze verkooptentoonstelling van 15 werken toont enkele hoogtepunten uit eerdere periodes. Miriam Hommes heeft altijd al willen ‘plezieren’: geen verborgen thematiek, geen vraag tot interpretatie, geen symboliek, just a garden to walk in…

Bloemmotieven bij Miriam Hommes werken als traditionele, haast klassieke motieven die je verwacht in een 17e -eeuws schilderij of- vluchtig en vrij geschilderd – in het werk van een impressionist, maar niet in dat van een ‘modern’ schilder. Toch is het werk van Miriam Hommes modern. Het is vooral de manier waarop zij het onderwerp in beeld brengt die fascineert. De bloemen in het werk zijn opvallend van kleur, vaak weg-geschilderd in de volle achtergrond en gelaagdheid van de verf of gereduceerd tot simpele, abstracte vormen. Ze lijken niet meer dan een transparante schaduw van een gordijn of een decoratief huiselijk behang en geven het gevoel van zomerse warmte terwijl je de tuin in loopt.

Miriam volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Naast het maken van vrij werk, doceert zij aan de Platform C / Volksuniversiteit in Amstelveen, geeft schilderworkshops voor het bedrijfsleven en in het Van Goghmuseum, begeleidt kunstprojecten en geeft workshops schilderen in haar eigen atelier.

Sandra Kooij, bekend psychiater, collectioneur en fan van het werk van Miriam opent de tentoonstelling op 22 februari om 17.00 uur met een persoonlijk verhaal waarna iedereen de expositie kan bezichtigen en in gesprek gaan met de kunstenaar onder het genot van een hapje en een drankje.