Bomenkap essenbomen in Amsterdamse Bos

Ook in 2018 worden in het Amsterdamse Bos een aantal essen langs paden en speelweiden gekapt. Deze bomen zijn ernstig aangetast door een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. Totaal gaat het om 835 bomen die gekapt gaan worden.

Essentaksterfte is een boomziekte, veroorzaakt door een schimmel, die vooral in de buitengebieden en bossen voorkomt. Hierdoor raakt de boom verzwakt en sterven takken af waardoor deze kunnen afbreken. Op dit moment is er nog geen oplossing om de ziekte te bestrijden. Er wordt gehoopt dat een aantal essen in het Amsterdamse Bos resistent is en dat daarmee de es voor het Bos behouden kan blijven. Deze bomen kunnen dan weer voor gezonde nakomelingen zorgen.

De bomen worden gekapt om de veiligheid van bezoekers van het Amsterdamse Bos te kunnen garanderen. Tijdens de werkzaamheden wordt steeds een gedeelte van het pad afgezet. Dit wordt duidelijk aangegeven en op doorgaande routes wordt er niet in de spits gewerkt. Het verwijderde hout wordt waar mogelijk hergebruikt in het bos, bijvoorbeeld voor de aanleg van beschoeiing langs oevers.