Column: CSI Westwijk

‘Westwijk bestaat voornamelijk uit laagbouw. De wijk heeft enkele flats met veel groen eromheen. De woningen en de woonomgeving worden bovengemiddeld gewaardeerd. Centraal in de wijk kunnen bewoners gebruik maken van een wijkcentrum, winkels en een bibliotheek.’

Bovenstaande tekst kwam ik tegen op de website van de Gemeente Amstelveen. Twaalf jaren geleden waren mijn vrouw en ik op zoek naar een woning en kwamen uiteindelijk terecht in de Westwijk. Niet dat deze wervende tekst ons het allesbeslissende zetje gaf, maar we herkenden er wel de Westwijk in.

Althans, twaalf jaar geleden herkenden we er de Westwijk in. Dat is nu niet meer het geval. Allesbehalve zelfs. Ik ben dus ook van mening dat de gemeentelijke tekstschrijvers wel een actuele en reële update voor de tekst mogen bedenken. En niet zo’n kleine update ook. Om de gemeentelijke tekstschrijvers een beter beeld van de Westwijk anno 2018 te geven én om ze alvast een beetje op weg te helpen, denk ik uiteraard graag even met hen mee.

Zo kan de zin ‘Westwijk bestaat voornamelijk uit laagbouw’ aangevuld worden met ‘wel zo makkelijk indien u graag op zolder uw eigen inheemse en niet zo legale plantjes teelt’. Het schijnt namelijk dat als je alle illegale agrarische vierkante meters op Westwijkse zolders bij elkaar optelt, het zomaar eens een directe concurrent van de Aalsmeerse bloemenveiling kan worden. Onlangs zag ik in het nieuws dat een gesloten Amstelveense wietwoning deze keer eens níet in de Westwijk stond. Dat schijnt namelijk nieuws te zijn, een Amstelveense wietwoning die níet in de Westwijk staat. Toen wij laatst bij de Gamma op zoek waren naar behang voor op zolder, werden we dan ook enigszins raar aangekeken. Blijkbaar is het uniek dat je een Westwijkse zolder ook kunt inrichten als nieuwe slaapkamer voor je zoon en niet per definitie inricht als inheemse en niet zo legale zelfpluktuin.

Wellicht is het ook een idee om in de vernieuwde tekst te vermelden dat de Westwijk eenvoudig te herkennen is aan de lichtborden van de politie. Normaal gesproken gebruikt Rijkswaterstaat deze lichtborden om wegwerkzaamheden langs snelwegen aan te kondigen, maar in de Westwijk worden ze door de politie gebruikt om ons attent te maken op hele andere werkzaamheden. Als het niet om hun eigen werkzaamheden gaat (‘wij surveilleren (on)zichtbaar voor uw veiligheid’), dan gaat het wel om de werkzaamheden van anderen (‘er zijn weer inbrekers actief, sluit uw ramen en deuren goed!’). Uiteraard waardeer ik deze preventieve inzet van onze politie enorm, maar als ik ’s avond naar huis rijd en zo een lichtbord zie, voelt het toch een beetje alsof ik het Berlijnse Checkpoint Charlie uit de koude oorlog passeer (‘You’re now entering the Westwijk Zone’).

En dan schijn ik geluk te hebben dat ik überhaupt nog naar huis kán rijden in mijn auto. Er is namelijk een Top 3 van automerken in de Westwijk, van waaruit de navigatie en airbags het meest worden gestolen. En inderdaad, ook mijn automerk stond in die Top 3 en ook mijn auto beschikt over navigatie en airbags. Nog wel althans.

Die zin van ‘bewoners kunnen gebruik maken van winkels’ verdient trouwens ook enige nuancering. Als roker (sorry, ze bestaan nog) ging ik voor twee pakjes peuken geregeld langs bij de meiden van de Twister. En ja, ik mag ‘de meiden’ zeggen. Althans, tot voor kort ging ik langs voor twee pakjes peuken, want de meiden zijn gestopt met de verkoop van tabak. In principe een verstandige keuze van de Twister-meiden, zij het niet dat zij hier min of meer toe gedwongen zijn. Gedwongen door ongewenst nachtelijk bezoek dat langskwam voor meer dan twee pakjes peuken. Mijn volgende Westwijkse halte voor twee pakjes peuken zou vervolgens dan de Appie Heijn zijn. Maar deze is nu tijdelijk gesloten omdat iemand opzettelijk zijn brandende auto in Appie’s voordeur parkeerde. Ik weet het, stoppen met roken is verstandiger, maar net als de Twister-meiden en Appie, ben ook ik van mening dat ik daar geen criminelen voor nodig heb.

Dus beste tekstschrijvers van de Gemeente Amstelveen, ik hoop dat jullie met bovenstaande informatie de eens zo prettige Westwijk nu een stuk actueler en reëler kunnen beschrijven. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, hoop ik dat het zover niet hoeft te komen.

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jeroen Franken
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

foto1

Jeroen Franken (1969) noemt zichzelf een ‘die-hard Amstelvener van de 4e generatie’. Hij groeide op in de Oude Karselaan, doorliep het Amstelhoven en het KKC, is actief bij lokaal maatschappelijke initiatieven en woont samen met Natasha en hun zoon Bobby in de Westwijk.

Met zijn bedrijf Blue Fish helpt hij bedrijven en organisaties bij de inzet van Social Media en is hij actief lid van de Ondernemersvereniging Amstelveen. Bij voorkeur spreekt, traint, schrijft en blogt hij over social media, LinkedIn en ondernemen, maar voor RTVA schrijft hij ook graag over ‘zijn’ Amstelveen.

(follow via @BlueFishConsult & info via DeLinkedinExpert.nl)
[/efspanel-content]
[/efspanel]