Column: De ontdekking van de hemel

Ik parkeer mijn nieuwe Audi net achter onze klassieke Porsche, de taxi staat klaar om ons naar Schiphol te brengen. Op weg naar de Malediven… We hebben het verdiend!

Wat is er namelijk gebeurd? Mijn geliefde schoonvader lag op sterven en hij wilde graag vooraf alles geregeld hebben. Zo ook het familiegraf op Zorgvlied, waar zijn opa en oma al lagen, onbepaalde tijd afgekocht en keurig de ‘contributie’ betaald tot 2015. We spreken hier 2012, wat bleek, het graf was geruimd. Op die plek lag vast een onbekende schrijver.

De hoofden van de diverse medewerkers van Zorgvlied (ambtenaren van de gemeente Amstelveen) waren roder aangelopen dan ooit, hoe kon dit gebeuren? 

Er is ons indertijd van alles aangeboden. Maar daarmee kregen we oude opa en oma niet terug. Daarnaast hadden het verdriet van het niet direct verkrijgen van het ooit uitgezochte graf.

Uit de raadsbrief van wethouder Bot blijkt dat er onlangs een familie 90.000 euro heeft geeist voor een graf dat geruimd is. Let wel: buiten de tijd en de financiële verplichtingen waren al lange tijd niet meer voldaan.

Dus u snapt wat wij ervoor gekregen hebben…

Nou, het kwam niet eens in ons hoofd op! Wij waren bezig onze man, vader, schoonvader en opa naar de hemel te brengen en dat is verder keurig via Zorgvlied gebeurd.

De huidige gang naar de rechter van die familie vind ik een afgrijselijk tafereel dat ik liever niet te veel zie in dit land. Schadevergoedingen van deze hoogte? En voor wat? Omdat Harry Mulisch het graf van het vergeten familielid heeft ingepikt? Jarenlang heeft er een bordje gestaan op het graf, dus er is blijkbaar niemand geweest.

Als de gemeente en rechters gehoor geeft aan dit verzoek moeten wij als familie maar eens goed gaan bedenken wat wij dan wel niet willen hadden kunnen hebben… Al gaf mijn schoonmoeder al aan: ‘Ik krijg mijn man er niet mee terug.”

En zo is het!

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jon-patrick Terleth
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Maar sinds 2005 is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk, de lasergame voor kinderen, misschien wel de grootste publiekstrekker per vierkante meter van Amstelveen.

[/efspanel-content]
[/efspanel]