Horecaondernemers niet blij met uitspraak gerechtshof

Rookruimtes in de horeca zijn van de baan, dat heeft het Hooggerechtshof in Den Haag bepaald. Clean Air Nederland (CAN) heeft de zaak twee jaar geleden aangespannen en is nu in het gelijk gesteld. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. De rechter vond dat de horecazaken niet langer de uitzonderingspositie konden behouden en daardoor de regel die sinds 2008 van kracht is.

Volgens het Hof kunnen niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

De Staat kan nog in hoger beroep gaan.