Marathonlopers in gesprek bij Libris Venstra

André Kramer gaat woensdag 21 februari om 19.30 uur in gesprek met marathonlopers Adbelkader Benali en Aart Stigter bij boekhandel Libris Venstra. De avond staat in het teken van de Amstelveenz Lentemarathon op zondag 25 maart van dit jaar.

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Voor Abdelkader Benali zijn hardlopen, leven en schrijven in elkaar vervloeiende activiteiten. Zelden drong een literaire schrijver dieper door tot de essentie van wat hardlopen is dan Benali in zijn roman Marathonloper. En zelden wist een hardloper beter uit te drukken wat hem in wezen bezielt dan zoals hij doet in de roman Zandloper. In Asfalt, zand en stenen zijn deze twee romans en een selectie van zijn korte hardloopverhalen opgenomen. Dit boek vormt de neerslag van vele duizenden hardgelopen kilometers.

Aart Stigter was tot 1998 docent fysiek mentale vorming bij de politie. Daarna richtte hij Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum op. Hierbij stond vast dat hardlopen een wezenlijk onderdeel van het bedrijf zou worden. Ooit als trimmer begonnen ontwikkelde Aart zich tot een atleet die zich met de Nederlands top mocht meten, met als hoogtepunt het behalen van de titel Nederlands Marathon kampioen 1994 te Rotterdam. Twaalf jaar maakte hij deel uit van de Nationale Marathon Selectie. Met ingang van 1 januari 2012 is het Sport- en Gezondheidscentrum verkocht. De runningactiviteiten hebben een explosieve groei doorgemaakt, hetgeen reden was om deze onder te brengen in een aparte onderneming: Aart Stigter Running.Sinds 2009 is daar Runnersworld Utrecht, in 2010 Runnersworld Amersfoort en in 2012 Runnersworld Amsterdamse Bos bijgekomen.

Het wordt een interactieve avond waarbij de beide marathonlopers het vuur na aan de schenen wordt gelegd. Na afloop is er in het Venstra Café gelegenheid om boeken te laten signeren en een kopje koffie of thee te drinken.

Locatie: Boekhandel Libris Venstra, Stadsplein 102A
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: gratis