Teruggekeerde Syriëgangers aangehouden op Schiphol

Twee teruggekeerde Syriëgangers zijn vrijdagmiddag 16 februari door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op Schiphol.

De twee mannen van 29 jaar zijn kort geleden aangehouden in Turkije en uitgezet naar Nederland. Vrijdag aan het begin van de middag zijn zij op Schiphol aangekomen met een vlucht uit Istanbul. Tijdens de vlucht werden zij begeleid door de Marechaussee. Direct na hun aankomst zijn de twee overgedragen aan de politie. De Rotterdamse rechtbank behandelt maandag een vordering van de officier van justitie om de mannen in voorlopige hechtenis te houden.

In oktober 2017 is het Openbaar Ministerie al een strafzaak tegen de verdachten gestart. Deze zaak zou aanstaande donderdag in hun afwezigheid worden behandeld.

Een derde verdachte in deze zaak is begin 2017 aangehouden in Barcelona en overgeleverd aan Nederland. De man reisde gelijk met de andere twee mannen naar Syrië. Hij zit sinds zijn aanhouding in voorlopige hechtenis. De strafzaak tegen hem zal aanstaande donderdag inhoudelijk worden behandeld.