VVD: ‘Scholencomplex aan de Orion snakt naar een upgrade’

De lokale fractie van de VVD vindt dat het scholencomplex aan de Orion te Middenhoven is verouderd en niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Het complex waarin de basisscholen Willem-Alexander, De Cirkel en De Pioniers zijn gevestigd, is volgens de partij toe aan een verregaande upgrade.

VVD-burgerraadslid Arjan Gerritsen: “Sinds twee jaar gaat mijn zoon daar ook naar school. Tijdens de gesprekken met ouders op het schoolplein kwam de staat van het complex regelmatig ter sprake. Dat was voor mij aanleiding het gesprek aan te gaan met de directeuren van de basisscholen.”

Gerritsen heeft geconcludeerd dat het bestaande scholencomplex fysiek is verouderd en daarmee niet klaar voor de toekomst. “De klaslokalen zijn te klein, de open ruimten zijn schaars en het binnenklimaat is slecht te reguleren. Voor initiatieven om het onderwijs te vernieuwen en te laten voldoen aan de eisen van deze tijd is feitelijk geen plek. Voor onze kinderen en leerkrachten is het binnenklimaat en de beschikbare ruimte al geruime tijd niet optimaal, terwijl je hen in de beste en meest gezonde omstandigheden wil laten leren en werken,” aldus Gerritsen.

Sinds 1 januari 2015 zijn schoolbesturen verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de eigen schoolgebouwen, waar die taak voorheen bij de gemeente lag. De gemeente is nog wel verantwoordelijk voor onder meer nieuwbouw en uitbreiding van bestaande locaties. De bestaande behoefte bij de gebruikers van het scholencomplex – die in de toekomst alleen maar groter wordt – is volgens de VVD niet op te vangen met enkel het plegen van onderhoud.

De betrokken schoolbesturen zijn van plan om binnenkort grondig onderhoud uit te laten voeren. Onderdeel daarvan is een grote gevelrenovatie, waarbij onder meer hoogwaardig dubbel glas wordt geplaatst. Maar er is meer nodig. De benodigde upgrade naar onder meer grotere klaslokalen, open ruimten bestemd voor ’taal- en rekenpleinen’ en de concentratie van alle groepen in één gebouw vraagt echter om een uitbreiding op de bestaande locatie. Hierbij kan gedacht worden aan het realiseren van een opbouw op het bestaande complex.

Gerritsen: “Het volgende college van B&W moet hier wat mij betreft in de komende jaren snel werk van maken en haar verantwoordelijkheid nemen. Als het aan de VVD ligt is het scholencomplex voor het eind van de volgende regeerperiode toekomstbestendig en kan het nog vele jaren mee.”

Foto: v.l.n.r. Cathelijn Dieleman (Willem-Alexanderschool), Mascha Wijnands (De Pioniers), Fred van Ooijen (De Cirkel), Arjan Gerritsen (kandidaat raadslid VVD)