Amstelveen blijft populair onder inbrekers

Inbraken blijven lastig tegen te gaan. In 2017 hadden Amstelveners te maken met 4,46 inbraken per 1000 inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 heeft geanalyseerd. Dit zou wel een lichte daling betekenen in vergelijking met 2015, toen het inbraakcijfer nog op 5 stond.

De meeste inbraken in Noord-Holland vonden plaats in Laren. Per 1000 inwoners waren hier 7 personen slachtoffer van een woninginbraak. Amstelveen staat op de zesde plaats met een inbraakcijfer van 4,46. Blaricum, Gooise Meren, Diemen en Amsterdam gaan Amstelveen nog voor.

De meeste inbraken vonden plaats via de achterdeur van de woning(36%), omdat dit minder opvalt. Ook inbraken via de voordeur (21%) en via een raam op de benedenverdieping (23%) komen vaak voor.

Inbrekers werken met verschillende methoden. Meest gebruikte is nog steeds de deur of het raam forceren met een koevoet of ander gereedschap zoals een grote schroevendraaier. Daarnaast wordt de kerntrekmethode ook veel gebruikt.

De kans op een inbraak kan verkleind worden door goed hang- en sluitwerk op de ramen en deuren. Sluit de ramen en deuren goed af, ook als u niet lang van huis bent. Verlichting met een bewegingssensor kan inbrekers ook doen afschrikken. Laat als het donker is een lamp aan als er niemand thuis is en leg kostbaarheden niet in het zicht. Bent u langere tijd van huis? Vraag dan aan buren of zij de brievenbus willen legen, de gordijnen willen verschuiven, plantjes water geven en misschien de auto op de oprit parkeren zodat het huis bewoond lijkt. Hang ook geen adreslabel met uw eigen adres aan de sleutelbos, dan wordt het wel heel makkelijk gemaakt.

Bekijk het overzicht van inbraken per regio, data over inbraakmethoden en inbraakpreventietips op beslist.nl

Bron: CBS en beslist.nl