Burgemeester Eenhoorn verbijsterd over ‘geldsmijterij’ brandweer

AMSTELVEEN – De Amstelveense waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn, voorzitter van de Veiligheidsregio, reageert in het Parool ‘verbijsterd en verontwaardigd’ op een bericht over geldsmijterij bij brandweerkorps Amsterdam-Amstelland. Hier is bijna vier miljoen euro onterecht uitgekeerd aan personeel. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport.

“Dit had nooit mogen gebeuren. We zien het als de uitwassen van een gesloten familiecultuur. Als die er niet was geweest, was dit veel eerder aan het licht gekomen.” aldus Eenhoorn.

Volgens een onderzoeksbureau zijn de goede arbeidsvoorwaarden het gevolg van een ‘familieorganisatie’; een gesloten cultuur waarin brandweerlieden een krachtig front vormen tegen de leiding. Deze zou met extra geld hebben gestrooid om geen conflicten te krijgen. Het is onbekend of dit ook bij andere brandweerkorpsen heeft gespeeld.

“Die regeling is echter zo ingewikkeld, dat het mij niet zou verbazen als er ook elders afwijkingen zijn,” zegt waarnemend burgemeester Eenhoorn. Hij stuurt de onderzoeksrapporten daarom door naar zijn collega’s in de 24 andere veiligheidsregio’s.

Inmiddels zijn de regelingen, die 10 jaar lang zijn uitgekeerd, gestopt door de brandweerleiding.