De jongste stem van AVA: Melissa Bosker

De jeugd is de toekomst, het is zonde als jongeren allemaal uit Amstelveen vertrekken

Ze is vierentwintig jaar oud, werkzaam bij een kinderdagverblijf in Amsterdam en staat op nummer 4 op de kandidatenlijst voor AVA, Actief Voor Amstelveen. Melissa Bosker voelt zich als een vis in het water bij de nieuwe politieke partij. “De sfeer is heel intiem, maar we hebben ook gewoon lol met elkaar. Ik kan bij deze partij echt mezelf zijn. Ik hoef geen pak of bloesje aan, zo zit ik niet in elkaar. We hebben elkaar bij deze partij echt gevonden. En ik denk ook echt wel dat we goed campagne hebben gevoerd samen. Ik denk niet dat we met lege handen naar huis gaan.” Net zoals veel andere kandidaten in Amstelveen, is voor Melissa het Amstelveense huizenbeleid een speerpunt in haar campagne.  “We moeten de jeugd gewoon hier houden en dat lukt niet als er geen woningen voor hen zijn. De jeugd is de toekomst, het is zonde als jongeren allemaal uit Amstelveen vertrekken.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse Bos
“We hebben een hartstikke mooi evenemententerrein in het Amsterdamse Bos en dat staat er niet voor niks. Dus we zijn er niet tegen. We vinden alleen wel dat het beter gepland moet worden. Soms komt het voor dat er drie of vier weekenden achter elkaar een festival op de planning staat, dat gaat gewoon niet. Ik woon zelf ook bij het Amsterdamse Bos dus ik hoor elke zomer ook al de muziek. Ik erger mij er zelf niet zo aan, maar ik kan me wel goed voorstellen dat er jonge gezinnen met kinderen zijn die om acht uur denken ‘ja nu is het wel goed geweest, mijn kinderen moeten naar bed.’ Het zou beter zijn als je bijvoorbeeld een weekend een dansfeest hebt en dan het weekend daarna een wat rustiger evenement, zoals bijvoorbeeld het wijnfestival – dat brengt immers minder geluidsoverlast met zich mee.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Nee, dit vinden wij meer een tijdelijk compromis. Dit moet óf hardhandig bestreden worden, óf gelegaliseerd. Ik kan me niet voorstellen waar die gereguleerde wietteelt naartoe zou moeten gaan, we hebben niet eens een coffeeshop in Amstelveen. Dit experiment gaat niet werken, het is een tijdelijk programma van vier jaar. Wat willen ze daarna gaan doen? Dat is nog helemaal niet duidelijk. Dit is voor ons niet de juiste manier om het probleem van illegale wietteelt aan te pakken.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“Ja dat vinden wij wel, maar natuurlijk wel onder bepaalde voorwaarden. Het is niet zo dat schulden worden afbetaald waarna iemand weer vrolijk verder door het leven gaat fluiten. De jongere moet in een traject gaan en uiteindelijk de schuld ook terugbetalen aan de gemeente. Tijdens afbetaling blijft de jongere dan in het traject. We hebben in dienst van gemeente Amstelveen een prachtig jongerenwerk. Daarnaast hebben we schuldhulpverlening. Als deze twee samen gaan werken en samen met de jongere met schulden een traject opzetten waarbij de jongere leert met geld om te gaan, de signalen leert te herkennen wanneer het dreigt mis te gaan en eventueel samen met het jongerenwerk kan gaan kijken naar een passende studie en/of (bij)baan dan vind ik dat super. Het is belangrijk om tijdens dit traject ook kennis bij te brengen: uitleggen en begeleiden hoe je met geld om moet gaan en wat je moet doen als je schulden hebt. Maar dit kan ook zeker op scholen – ik weet nog heel goed toen ik achttien werd dat ik ook opeens allemaal kosten kreeg. Dat had ik toen echt onderschat. Ik denk echt dat als ik op school daar meer voorlichting over had gekregen, ik het misschien in het begin ook wel beter had gedaan. En dat geldt wel voor meerdere mensen denk ik. Wij zijn er natuurlijk om de jongeren te helpen, deze mensen staan aan het begin van hun leven en het is niet fijn om met je leven te beginnen als je veel schulden hebt.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“Dat moet zeker gebeuren. Ik denk dat het heel erg belangrijk is, begrip en acceptatie voorkomt discriminatie en isolatie. Ik vind echt dat hier op de basisschool al mee gestart mag worden en dat het op de middelbare school wordt voortgezet. Op een langdurige manier voorlichting geven, dan kom je ook het beste binnen bij de jongeren. En er zijn genoeg manieren om het interessant en leuk te maken voor de jongeren, om ervoor te zorgen dat ze hier ook geboeid naar luisteren.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“Ja, dat willen wij zeker. Een investering in de jeugd is een investering in de toekomst. Er moeten écht meer sociale huurwoningen bijkomen. En dan voorrang op de sociale woningbouw voor alle Amstelveners. Het maakt ons niet uit of je 21, 43 of 68 bent – als je uit Amstelveen komt dan krijg je voorrang. We denken nu bijvoorbeeld aan woningruil: dat Amstelveners van huis kunnen ruilen. Als je bijvoorbeeld een oud echtpaar hebt die met z’n tweetjes in een veel te grote eengezinswoning wonen, dan kunnen zij makkelijk ruilen met een jong gezin dat in een te klein appartementje woont. Dat moet gewoon kunnen. Wij vinden dat de wachtlijst voor sociale huurwoningen op slot moet voor mensen uit andere steden, iedereen die in Amstelveen woont mag voorrang krijgen op mensen van buitenaf. En als dat betekent dat we uit metropool regio Amsterdam moeten stappen, dan is dat maar zo.”

Melissa’s passie tijdens het interview maakt duidelijk dat ze haar plekje heeft gevonden bij AVA. Ook voor haar is het enorm belangrijk dat er door alle jongeren in Amstelveen gestemd wordt: “Doe de stemwijzer! Alle partijen hebben daarop gereageerd en het geeft je een duidelijk idee waar je op kan stemmen. Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen zin of tijd heeft om een heel partijprogramma door te nemen, dat snap ik heel goed, daarom is de stemwijzer zo fantastisch. Er zijn zoveel mensen die hard hebben gestreden om ervoor te zorgen dat iedereen kan stemmen, dus maak daar gebruik van.” En waarom er op Melissa gestemd moet worden? “Ik denk echt dat ik authentiek ben in de politieke wereld. Ik ben honderd procent mijzelf en ik heb genoeg levenservaring om voor de jongeren op te komen. Ik denk echt wel dat ik weet wat Amstelveen nodig heeft en wat het te bieden heeft.”

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]