De jongste stem van BBA: Ewa Petiet 

Het groene karakter, en toch vlakbij Amsterdam maakt het zo fijn om hier te wonen 

Vijf jaar geleden is ze met haar partner en dochter verhuist naar Amstelveen en sindsdien is ze gemeenteraadslid voor Burger Belangen Amstelveen (BBA). Ewa Petiet, 32 jaar, voelde zich aangetrokken tot het groene karakter dat de stad geniet. “Ik vind het heel erg leuk om mee te krijgen wat er in mijn eigen stad gebeurt. Lid zijn van een partij is echt een manier om je eigen bijdrage te leveren. En zeker in deze stad vind ik het fijn om mij te interesseren in alles wat er gebeurt. Amstelveen is een stad met veel karakter, en zeker de groene kant hiervan wil ik beschermen. Als we gaan bouwen moeten we dat bijvoorbeeld op een duurzame manier doen, geen groen inruilen voor stenen. Het groene karakter, en toch vlakbij Amsterdam maakt het zo fijn om hier te wonen.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse Bos
“Ik ben niet van mening dat er minder evenementen moeten komen. Wel is het belangrijk de afspraken over geluid te handhaven om overlast te voorkomen. Het Bos is een recreatief bos en er zijn een heleboel doelgroepen die hierop afkomen. We willen de wat kleinere evenementen van het Bostheater wel meer gaan uitbouwen – dus cultuur in het Bos uitbreiden. Op deze manier organiseren we ook iets voor de lokale jongeren van Amstelveen.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Nee. We zijn niet tegen gereguleerde wietteelt, het lijkt mij best prima om dat op experimentele wijze uit te proberen, maar ik denk niet dat Amstelveen de juiste stad is om het in uit te proberen. Er zijn steden waar het probleem van illegale wietteelt op veel grotere schaal speelt, die steden zijn geschikt voor het experiment. Het probleem van illegale wietteelt moet ook beter aangepakt worden. Dit kan met handhaving, maar ook vanuit buurtbewoners. Dat buurtbewoners , op een positieve manier, een oogje in het zeil houden. Dat je op elkaar let en voor elkaar uitkijkt. Dat is het voordeel van Amstelveen: het bijna dorpse karakter maakt dit makkelijker.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“Ja, als het echt niet anders kan dan denk ik dat het een taak is van de gemeente om te voorkomen dat de problemen erger worden. Je ziet vaak bij jongeren dat ze net zijn afgestudeerd en dat het hen niet lukt om een baan te vinden. Terwijl ze dit probleem op proberen te lossen, stapelen de schulden zich op: onterechte toeslagen, het niet afzeggen van je ov, ga maar door. We willen niet dat iemand door een relatief beperkte schuld, die niet opgelost kan worden door het gebrek aan inkomen, steeds verder afglijdt in de maatschappij en daar zijn hele leven last van heeft. Die financiële ondersteuning door de gemeente gaat dan wel samen met een plan om het probleem blijvend op te lossen. Op scholen mag er ook meer aandacht besteed worden aan schulden na je studie, om te voorkomen dat jongeren schulden opbouwen terwijl dat niet nodig is.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“Dat is zeker belangrijk. Maar dan niet alleen over de fysieke kant van het verhaal, zoals het omgaan met je lichaam ten opzichte van anderen en seksuele geaardheid, maar ook hoe je met je lijf en seksualiteit om moet gaan in de digitale wereld. Zoals het doorsturen van naaktfoto’s, dat zie je ook steeds vaker gebeuren. Scholen kunnen heel creatief zijn in hóe ze dit overbrengen aan hun leerlingen, de politiek moet daarvan wegblijven. Wij kennen hun leerlingen niet, zij wel.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“De woningmarkt zit voor verschillende doelgroepen op slot. Wat hier nu echt belangrijk is, is ervoor zorgen dat de doorstroming van sociale huurwoningen beter verloopt. We zien vaak dat mensen in sociale huurwoningen blijven wonen terwijl ze een hoger inkomen hebben. Maar, je kan die mensen natuurlijk niet dwingen om hun huis uit te gaan. Dan moeten we dus op een creatieve manier meer sociale huurwoningen gaan realiseren – een beetje een out of the box manier van het bouwen van nieuwe huizen. Zo las ik laatst over een huizenplan in Mexico waar ze van gerecycled plastic huizen maakten. Die duurzaamheid moeten we echt hebben! Alleen ben je al een paar jaar verder voordat zoiets lukt. Je kan wel zeggen dat we overal woningen gaan bouwen, maar wij vinden niet dat je dat moet doen als je niet zeker weet of je dit kan waarmaken.”

Ewa is zich bewust van het belang van stemmen, maar wil wel dat er duidelijk over nagedacht wordt. “We wonen in een land waar je kan en mag stemmen, dus zorg dat je dat doet en er gebruik van maakt. Verdiep je er in: doe een stemwijzer, lees partijprogramma’s, kijk online – verdiep je voordat je gaat stemmen.”

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]