De jongste stem van de PvdA: Suzanne Piet

Over flyerende oma’s, genderneutrale toiletten en microwoningen

 

AMSTELVEEN – Op haar zestiende was ze al lid en nu, op haar tweeëntwintigste, is ze nummer vier op de lijst van de PvdA. Suzanne Piet studeert politicologie aan de VU en heeft veel ambitie om haar politieke carrière voort te zetten.

Piet: “Toen ik zo jong lid werd van de partij vonden mijn vrienden dat allemaal wel vrij bijzonder. Ik weet nog dat mijn moeder er zo hard om moest lachen – niemand in mijn familie stemde PvdA. Maar mijn oma gaat dit jaar voor het eerst op ze stemmen. Ze heeft in de ouderenflat waar ze woont in elke postbus al een flyer gedaan en ze heeft mijn poster trots boven haar deur gehangen. Het is echt heel schattig.”

“Ik voel me thuis en vind het hartstikke belangrijk om bij de PvdA te horen. Het is zo belangrijk om jonge mensen te hebben: de gemiddelde leeftijd in de gemeenteraad is vrij hoog, terwijl er zo veel jongeren in Amstelveen wonen! Die jongeren moeten vertegenwoordigd worden. Sommige mensen zullen klagen dat ik geen ervaring heb, maar ik zie dat alleen maar als een voordeel. Ik ga er met een open vizier in, heb veel energie en ben bereid om mij hier vol voor in te zetten. Over het algemeen wil ik gewoon de kloof tussen de gemeente en de burgers verkleinen. Ik hoop dat mensen durven me een bericht te sturen of even naar me toe te komen als ze ergens tegenaan lopen – ik wil met mensen in gesprek blijven.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse bos
“Ik ben voor activiteiten in het Amsterdamse bos, maar wel met het behoud van de natuur en goede opruimwerkzaamheden. We hebben deze evenementen nodig: het is een boost voor Amstelveen. Niet alle evenementen veroorzaken overlast, dus we moeten selectief zijn in wat we wel en niet toelaten. Maar het bos is wel de meest geschikte plek om evenementen te organiseren, dus ik denk dat het Amstelveen meer voordelen oplevert dan dat het schade doet.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Ja. We hebben veel last van illegale wietteelt en het kan een veiliger klimaat opleveren als we het gaan reguleren. De kwaliteit wordt beter, de gevaren worden minder en het wordt legaal, dus: minder criminaliteit. En dat is wat we willen, het weren van criminaliteit uit onze stad. Als het niet achter gesloten deuren plaatsvindt en de gemeente het kan reguleren, dan hebben we er meer grip op.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“We zijn ervoor om een breed pakket aan oplossingen en hulpmateriaal voor jongeren met schulden aan te bieden, maar kwijtschelden moet echt de laatste stap zijn. Jongeren moeten eerst worden begeleid in hoe ze met hun geld omgaan: wat is je inkomen, wat geef je uit, hoe kom je aan een baan? De scholen kunnen hun leerlingen lesgeven in hoe je met geld omgaat zodat het voorkomen kan worden, als er dan toch nog leerlingen zijn met schulden is het de taak van de gemeente om hen dan te helpen. Maar we laten ze zeker niet zitten, als je op zo een jonge leeftijd al schulden hebt, dan heb je geen goed vooruitzicht.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“Jongeren krijgen tegenwoordig steeds meer mee via sociale media, maar scholen kunnen hier zelf ook een grote rol in spelen, dat blijft essentieel. Bijvoorbeeld door het bouwen van een genderneutraal toilet en hier ook echt over te praten. Het moet bespreekbaar gemaakt worden. Ook de buitenschoolse opvang of verengingen kunnen hier aandacht aan besteden. Maar niet één of twee lesjes: het moet constant aan de orde gebracht worden. Het is net zoals feminisme, zoiets kan niet in een paar lesjes uitgelegd worden. Het is een mentaliteit, een blik op de wereld. Daar moet structureel over geïnformeerd worden. En dan doel ik niet op saai lesmateriaal – ga met elkaar in gesprek, voer hier discussies over. Dat is veel effectiever.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“Ja, zeker weten. Het is in Amstelveen echt lastig om een woning te krijgen. Hier bij Kronenburg bijvoorbeeld, staan enorm veel kantoorpanden leeg. Het zou geweldig zijn als deze omgebouwd zouden kunnen worden naar studio’s als waar ik woon. Maar dan niet alleen voor studenten. Een soort microwoning, dat is ook zo een hot topic de laatste tijd. Dat mensen daar tijdelijk wonen, geld sparen en vervolgens naar een nieuwe woning kunnen verhuizen. Zelf wil ik ook echt in Amstelveen blijven wonen, dus dat zou een handige oplossing kunnen zijn”

Of er nog iets is dat Suzanne kwijt wil aan de jonge lezers van RTVA.nl, daar hoeft ze niet lang over na te denken: “Ga stemmen. Echt waar. Amstelveen is niet alleen van de ouderen, het is ook voor jullie. Doe het alsjeblieft!” Een klein lachje verschijnt op haar gezicht als ze haastig haar zin vervolgt: “… en als je stemt, stem dan op de Partij van de Arbeid, nummer vier!”
[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]