De jongste stem van GroenLinks: Lennart de Looze

Het zo belangrijk om als jongere ook op een jongere te stemmen: wij komen voor jullie op

Twee jaar geleden werd hij lid en een jaar daarna besloot hij al actief mee te doen. Lennart de Looze, 22 jaar oud en de nummer vijf kandidaat voor GroenLinks, heeft grote plannen voor Amstelveen. “Ik studeer al politicologie, dus ik heb altijd wel die interesse gehad in politiek. Op een gegeven moment wilde ik er gewoon iets mee doen, ik wilde dingen veranderen. Ik had idealen, die verder gaan dan Amstelveen. Idealen die gaan over Nederland, of zelfs over de hele wereld – maar in Amstelveen beginnen, waar ik mijn hele leven heb gewoond, dat is een mooie start. Dit is mijn beginpunt.”

Er zijn genoeg punten waaraan gewerkt mag worden, maar als er een speerpunt is waar hij zich op wil focussen, dan is het duurzaamheid. “In Amstelveen mag er wat meer haast gemaakt worden als het gaat om duurzaamheid. Er liggen wel mooie plannen klaar waar veel over wordt gesproken, maar we hebben die doelstelling om in 2040 energieneutraal te zijn – dan zullen we de woningen in Amstelveen echt aan moeten gaan pakken. Gas-loos en klimaatneutraal. Eerst moeten we ervoor zorgen dat alle nieuwbouw sowieso klimaatneutraal is, daarna kunnen we ons richten op de bestaande woningen. Dat is echt mijn nummer 1 doel.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse bos

“In principe moeten er wel minder evenementen komen, want daar is het bos eenmaal niet voor, maar helemaal afschaffen vind ik niet nodig. Die evenementen zijn wel leuk, het nadeel is gewoon dat het zoveel overlast veroorzaakt. De geluidsoverlast kan wel meevallen, maar als de wind verkeerd staat dan hoor ik hier in Middenhoven nog de dreun van de bas! Ik begrijp heel goed dat mensen daar last van hebben, en daar moeten we dan ook rekening mee houden. Maar de hockeyfeestjes die daar georganiseerd worden zorgen ook voor overlast, vooral in Amstelveen Noord – daar moet ook naar gekeken worden. Als er een festival is moet de overlast gewoon zo veel mogelijk beperkt worden. Ons Amsterdamse bos is in de eerste plaats een natuurgebied, dat is heel belangrijk in deze stedelijke omgeving.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt

“Hier zijn we helemaal voor, we zijn sowieso voor het legaliseren van wietteelt. Kijk, als je het vergelijkt met alcohol, dan moet je het op eenzelfde soort manier behandelen. We hebben in Amstelveen eenmaal veel last van de illegale wietteelt, hier wordt om de paar weken een zolder gevonden waar illegale wietteelt is. Dat is zo gevaarlijk. Dat willen we voorkomen en daarom is dit experiment zo een goed idee. Amstelveen kan prima een steentje bijdragen aan dit experiment.”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen

“Ja, hier ben ik het mee eens. We vinden dat jonge mensen in Amstelveen zorgeloos op moeten kunnen groeien en dat kan eenmaal niet als je een grote schuld hebt. We willen die jongeren met schulden dus zo snel mogelijk helpen met een schuldprogramma, zodat ze geen slachtoffer worden van incassobureaus. Daarom willen we een fonds om jongeren met schulden te helpen. Als je als jong persoon al schulden hebt, dan begin je je volwassen leven al met een achterstand. We willen het natuurlijk voorkomen, maar ook een vangnet hebben als er uiteindelijk toch schulden zijn.

Dit vangnet is er dan voor de jongeren met schulden die nog geen mogelijkheid hebben om deze af te betalen, waarna de schulden tijdelijk opgekocht kunnen worden. Die opgekochte schulden worden dan in een sociale lening omgezet die terugbetaald moet worden, op een manier die de jongere financieel aankan.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie

“Als ik kijk naar hoe de LHBTI-gemeenschap nog niet volledig is geaccepteerd, dan vind ik wel echt dat dat verbeterd kan worden. Maar bijvoorbeeld alleen gender neutrale wc’s op scholen plaatsen vind ik niet de oplossing. De hype eromheen vind ik soms irritant en ik kan ook begrijpen dat andere mensen dit irritant vinden. Waarom kunnen we niet gewoon wc’s hebben? Waarom moet er meteen de term ‘genderneutraal’ aan gehangen worden? Er moet gewoon een wc zijn voor iedereen, elke gender, en iedereen die het wil mag die gebruiken. Als je de term’ genderneutraal’ eraan hangt, dan plaats je deze mensen weer in een hokje. Dan hang je er een label aan, terwijl dit iets is waar helemaal geen label aan hoeft te hangen. We moeten het accepteren in onze maatschappij en niet apart gaan behandelen. Een mens is een mens, welke gender je ook toe behoort.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning

“De woningen, ja, dat is een groot probleem in Amstelveen. Bij iedere kleine groep in Amstelveen merk je dat dit een probleem is. En daarom vind ik het een slecht idee om bepaalde groepen voorrang te geven. Als je voorrang gaat geven aan een bepaalde groep, dan betekent dat dat een andere groep weer langer moet wachten. De jongeren krijgen voorrang en dan moet de verpleger, de agent, de leraar en de oudere weer langer wachten. Dit is dus gewoon geen oplossing voor het totale plaatje, het is een oplossing voor één groep. Dus wat GroenLinks betreft moet er gewoon meer bijgebouwd worden: sociale woningen, of de leegstaande kantoren ombouwen tot appartementen, voor mensen met een krap budget. En die nieuwbouw gaan we dan ook meteen gas-loos bouwen en zorgen dat de meter op 0 staat. Dan maken we de woningmarkt niet alleen socialer, maar ook duurzamer.”

Voor Lennart is het heel belangrijk dat er meer jongeren in de politiek komen. “Er staan verschillende jongeren op de lijst, en niet alleen bij GroenLinks, bij heel veel partijen in Amstelveen. Daarom is het zo belangrijk om als jongere ook op een jongere te stemmen: wij komen voor jullie op.”

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]