De jongste stem van OCA: Danielle Hacquebard

Ik mocht niet meer voor de ouderen zorgen, maar ik wilde nog wel wat voor ze kunnen betekenen…

Danielle Hacquebard (40) is pas drie maanden kandidaat voor de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA), maar door haar enthousiasme tijdens het interview lijkt het alsof ze al jaren meedraait. Vroeger was ze werkzaam in de ouderenzorg, maar toen ze in 2016 werd afgekeurd voor medische redenen belandde ze bij de OCA. “Ik mocht niet meer voor de ouderen zorgen, maar ik wilde nog wel wat voor ze kunnen betekenen. En daarom ben ik nu hier. Ik vind het ontzettend spannend, maar ik heb er zoveel zin in. Vooral de zorg is iets waar ik mij veel mee bezig hou. Ouderen moeten steeds langer thuisblijven, van mantelzorgers wordt steeds meer verwacht en door de economie moet iedereen steeds langer blijven werken – dat kan zo niet langer.”

Stelling 1: Er moeten minder evenementen georganiseerd worden in het Amsterdamse Bos
“Wij zijn toch ook jong geweest! Hier hoeven wij ons niet druk over te maken. Er zijn niet zo vaak evenementen in het Amsterdamse Bos en als die er zijn, dan denk ik dat het alleen maar beter is dat het niet hier midden in de stad is. Geluidoverlast is vervelend, maar het is maar voor even. Als je het vergelijkt met de kermis valt het al helemaal mee: de kermis is midden in de stad en ook nog eens de hele week. Dat zorgt voor een stuk meer overlast.”

Stelling 2: Amstelveen moet experimenteren met gereguleerde wietteelt
“Helemaal mee eens: dat moet gereguleerd worden. Gereguleerde wietteelt is veel beter dan als mensen het thuis illegaal gaan doen. Stroom wordt afgetapt, buren en hulpverleners worden in gevaar gebracht en mensen voelen zich niet meer veilig. Mijn man is brandweerman en die heeft al het een en ander meegemaakt met illegale wietplantages hier in Amstelveen. Het is zo gevaarlijk: in al die woonwijken, waar iedereen dicht tegen elkaar aan woont. Voor mensen die naast zo een plantage wonen kan dat heel snel misgaan.” Danielle lacht en krijgt heel even een ondeugende blik: “En ja, de kandidaten van de ouderenpartij komen ook uit de tijd van de hippies hè!”

Stelling 3: Gemeente Amstelveen moet jongeren met schulden financieel ondersteunen
“Ik denk dat als de gemeente geld gaat geven, dat we daar niet veel mee opschieten. De een zal er verantwoordelijk mee omgaan en de ander misschien niet – dat weet je niet. Maar, er moet natuurlijk wel iets mee gedaan worden. We moeten de jongeren met schulden wel helpen. Workshops en cursussen hoe je verstandig met geld omgaat vind ik een goed plan. Jongeren starten sowieso al met schulden in verband met studiekosten en leningen, dan wordt er al een hoop verantwoording bij ze neergelegd voordat ze überhaupt nog maar de maatschappij ingaan. Daar mag best wat voor gedaan worden.”

Stelling 4: De seksuele voorlichting op middelbare scholen moet zich aanpassen aan de huidige seksuele evolutie
“Hier moet echt meer aandacht aan besteed worden. We maken dit nu eigenlijk thuis zelf mee: onze dochter zit nu in een fase dat zij een jongen wil worden. Dat is allemaal best plots gegaan. Vorig jaar is het opeens in een keer omgedraaid en sindsdien wil ze een jongen zijn. Wij steunen haar, maar je merkt wel dat er in haar omgeving op school heel veel onbegrip voor is. Klasgenoten begrepen het niet. Ze werd zo erg gepest en bedreigd dat we haar naar een andere school hebben moeten sturen. De nieuwe school waar ze nu naartoe gaat is gelukkig fijner. Er was maar één iemand die het niet begreep. Nu gaat het stukken beter en haalt ze goede cijfers. Maar deze ervaring leert wel dat er meer gesproken moet worden over dit soort onderwerpen, zeker op scholen.”

Stelling 5: Jongeren en starters in Amstelveen moeten voorrang krijgen op een woning
“Als we dat voor elkaar zouden kunnen krijgen: graag! Maar het is maar de vraag of dat ook echt zou lukken. Er moet gewoon meer sociale woningbouw komen in Amstelveen. We willen de starters in Amstelveen houden, maar die worden nu weggejaagd. Daar maken wij ons echt zorgen om. De jongeren gaan straks allemaal weg en dan zijn wij als ouderen alleen. Ze worden ontmoedigd om hier te blijven wonen, de gemeente jaagt ze weg. Maar jongeren en starters zijn niet de enigen die opzoek zijn naar woningen. Er zijn ook erg veel ouderen die nog in een eengezinswoning wonen, maar die eigenlijk naar een ouderenwoning zouden moeten verhuizen. Ook met een krap budget. Ze zitten nu klem – ze kunnen gewoon niet doorstromen.”

Hoewel de ouderenzorg een kernpunt in hun campagne is, betekent dat niet dat de jongeren erbuiten vallen. “We zijn er voor de ouderen, maar we zijn er eigenlijk voor elke Amstelvener. Van jong tot oud. Jongeren zijn ook gemoeid met ouderenzorg. Hoewel we een ouderenpartij zijn, discussiëren we over alle onderwerpen mee en we zullen in de gemeenteraad beslissingen nemen die ook de jongeren aangaan. Maar ik snap, vooral voor de nieuwe achttienjarigen die nu voor het eerst mogen stemmen, dat het moeilijk is. Onthoud dan maar dat dit voor mij allemaal ook nieuw is en dat ik het ook erg spannend vind. En een stem van de jongeren is een actie door mij.”
[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Georgia Oost
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Georgia Oost (18), Amstelveens studente journalistiek, ontmoet de komende dagen de jongste verkiesbare leden van alle deelnemende partijen aan de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Met vijf -op jongeren gerichte- stellingen als leidraad, laat Georgia je kennismaken met leeftijdsgenoten die jou willen gaan vertegenwoordigen in onze gemeenteraad.

[/efspanel-content]
[/efspanel]