Dronken schipper krijgt werkstraf voor dodelijke aanvaring Ouderkerk aan de Amstel

OUDERKERK AAN DE AMSTEL – Een 51-jarige Oostenrijker is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Het openbaar ministerie (OM) had 240 uur tegen hem geëist. De rechtbank acht bewezen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol op 13 juni 2017 in Ouderkerk aan de Amstel tegen een brug is aangevaren. Hierbij kwam een 68-jarige man om het leven.

De rechtbank heeft in de hoogte van de straf meegewogen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol voor het eerst een boot heeft bestuurd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de emotionele gevolgen van het feit voor de 51-jarige man. Hij moet het verlies van zijn vriend zijn leven lang meedragen.

Samen met zes vrienden was de 51-jarige man vorig jaar op vakantie in Nederland. Ze hadden een pleziervaartuig in Vinkeveen gehuurd waar geen vaarbewijs voor nodig was. De groep vrienden was van plan naar Amsterdam te gaam, daar een paar dagen te blijven en dan weer terug te varen naar Vinkeveen. Op de Amstel heeft de Oostenrijker bij het naderen van de brug veel te weinig snelheid verminderd en de hoogte van de brug verkeerd ingeschat. De bovenzijde van het pleziervaartuig kwam in botsing met de brug waarbij de 68-jarige vriend van de schipper bekneld raakte tussen het vaartuig en de brug. Hij raakte zwaargewond en overleed op de boot.

Tegen de gealarmeerde politieagenten heeft de 51-jarige Oostenrijker verklaard dat hij op het moment van de aanvaring de schipper van het vaartuig was. De agenten merkten dat hij naar alcohol rook en hebben toen een blaastest bij hem afgenomen. Hieruit bleek dat de Oostenrijker teveel alcohol had genuttigd. Dit bleek twee keer de toegestane hoeveelheid te zijn. De schipper verklaarde zelf tegen de agenten drie halve liters bier te hebben gedronken.