Electrische bussen rijden op lijndiensten in regio Amstelland-Meerlanden

AMSTELVEEN – In Amstelveen zijn vandaag, 21 maart, electrische bussen gespot op verschillende lijndiensten. Dit heeft te maken met dat er vanaf 18 maart 2018 dagelijks 6 tot 8 ‘Zero Emission’ bussen de dienstregeling in stromen. Vanaf 1 april rijden er 49 R-net bussen en 51 Schipholnet (Hello-Goodbye) bussen in Amstelland Meerlanden en daarmee wordt het openbaar vervoer op en rond Schiphol een stuk milieuvriendelijker. Deze bussen zorgen samen voor de grootste emissieloze OV busvloot van Europa en zal in 2021 verder zijn gegroeid tot maar liefst 258 elektrische bussen.

Schiphol en het gebied daaromheen behoren tot de concessie Amstelland-Meerlanden, waartoe de gemeentes Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel (behalve Duivendrecht), Uithoorn en Haarlemmermeer behoren. De concessie, die vorig jaar is gewonnen door Connexxion, liep van 10 december 2017 tot 11 december 2027 en heeft een waarde van circa € 100 miljoen per jaar (waarvan € 40,5 miljoen subsidie vanuit de Vervoerregio Amsterdam).

De door VDL geproduceerde bussen zijn 18 meter lang en hebben – afhankelijk van het exacte type – plaats voor maximaal 91 of 119 passagiers. Ze rijden 24 uur per dag door en hebben een batterij capaciteit van 170 kWh.

De circa 400 chauffeurs hebben allemaal een speciale rij- en laadinstructie gehad. In totaal zijn er 550 medewerkers opgeleid, waaronder ook wagenwassers en ander personeel.

 

Foto’s: VTF – Roy Gerritsen