GroenLinks fracties in de regio trekken samen op om groen te beschermen

Lokale GroenLinksfracties in de Metropoolregio Amsterdam hebben samen een regionaal natuurpact gelanceerd om het groen te beschermen tegen de bouwplannen van dit kabinet. De Amstelveense GroenLinks lijsttrekker Martin Kortekaas heeft het natuurpact ook ondertekend.

Aanleiding is de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen. GroenLinks noemt dat eeuwig zonde, onnodig en ondoordacht. “Bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg. Er zijn veel betere alternatieven voorhanden. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen gemakzuchtig bouwen in natuur,” aldus Kortekaas.

Martin Kortekaas wijst er op dat ook GroenLinks Amstelveen vindt dat bouwen nodig is. “Tot 2040 zijn er ongeveer 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn in de regio mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Alleen vergt dat meer lef, visie en creativiteit dan het volplempen van natuur.”

Door regionale samenwerking kunnen gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren en verbinden. “Omdat dit kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen, en niet voor gezond en groen, is dit natuurpact hard nodig. We dringen daarin aan op het maken van duidelijke afspraken tijdens de collegeonderhandelingen om het groen te beschermen, dat betekent wel dat gemeentes de schouders er echt samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat voorkomen.”

Martin Kortekaas: “Gelukkig is tot nu toe vrijwel iedereen in de Amstelveense raad het er over eens dat de Bovenkerkerpolder groen moet blijven en niet bebouwd mag worden. Dat moet ook voor de rest van de MRA gelden, het groen niet volbouwen.”

Het Regionaal Natuurpact Amsterdam is een initiatief van de GroenLinks fracties en lijsttrekkers in Diemen, Waterland, Amsterdam, Diemen, Waterland, Amstelveen, Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Velsen, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.