The best of IDFA on Tour in Cinema Amstelveen

AMSTELVEEN – Het International Documentary Festival Amsterdam beleefde onlangs haar 30ste editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en best bezochte Documentaire Festival ter wereld. Van de ruim 300 documentaires die vorig jaar op IDFA vertoond werden, zijn er negen bekroond met een van de toonaangevende IDFA Awards. Voor het programma The Best of IDFA 2017 on Tour werd een selectie uit deze winnaars gebundeld, die zondag 18 maart in Cinema Amstelveen zijn te zien.

Programma

11.00 – 12.20 uur –  Piripkura
Human Right Award IDFA 2017 Brazil – 2017 – Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva – 81 min, Portugees gesproken. Om de paar jaar trekt Jair Candor de jungle van de Amazone in, op zoek naar de laatste overlevenden van de Piripkura. Zijn zoektocht is urgent en tragisch: alleen door te bewijzen dat de indianen nog leven, kan hun leefgebied beschermd worden. Een fascinerende en ontroerende ode aan onverzettelijkheid. 

12.20 – 13.50 uur – Lunchpauze

13.50 – 15.20 uur –  The Other Side of Everything
Winnaar IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017 – Serbia, France, Qatar – 2017 – Mila Turajlic – 105 min, Servisch gesproken. Een opgesplitst appartement in Belgrado vertelt een familieverhaal en symboliseert een land in politieke onrust. Srbijanka Turajlić, een politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie na het opbreken van Joegoslavië, woont hier nog steeds. Dochter Mila portretteert haar in een ontroerende film die de woning nauwelijks verlaat.

15.20 – 16.00 uur – Pauze

16.00 – 16.30 uur – As We’re Told
IDFA Special Jury Award for Student Documentary 2017. Sweden – 2017 – Erik Holmström, Fredrik Wenzel – 28 min, Zweeds gesproken. Portret van de meest impopulaire instantie in Zweden: het arbeidsbureau. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, worden alle werknemers – van receptionisten tot psychologen en directeuren – nagespeeld door poppen, met talloze opzienbarende onthullingen tot gevolg. Zoals: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan.

16.30 – 17.55 uur – Amal
Openingsfilm IDFA 2017 – Egypt, Lebanon, Germany, France, Norway, Denmark, Qatar – 2017 – Mohamed Siam – 83 min, Arabisch gesproken. Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro trekt om te demonstreren. Met jeugdige overmoed gaat ze recht op het gevaar af. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

Meer informatie: Cinema Amstelveen