Kunstcollectie Amstelvener Van den Bergh in Museum Jan van der Togt

AMSTELVEEN – Museum Jan van der Togt toont van 24 april tot en met 3 juni 2018 de hoogtepunten uit de kunstverzameling van Harry J. van den Bergh. Van den Bergh is voormalig parlementslid voor de PvdA en oud-gemeenteraadslid in Amstelveen. Met ‘De burger laat zien’ biedt het museum een podium aan Amstelveense collectioneurs.

De collectie van Harry J. van den Bergh (1942) bestaat uit schilderijen, gouaches, litho’s, glaswerk en beelden. De verzamelaar voelt zich sterk verbonden met de expressie van de CoBrA-beweging. Zo heeft hij veel werk van Corneille, met name uit diens Hongaarse periode. Deze werken doen denken aan spirituele Oost-Europese voorstellingen in de trant van Marc Chagall.

Van den Bergh is in de jaren ’60 ’toevallig’ begonnen met het verzamelen van kunst. “De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Edy de Wilde, bedacht destijds een aanpak waarbij elk jaar 10 kunstenaars een opdracht kregen een werk te maken. Deze zeefdrukken werden in een oplage van 190 stuks tegen een redelijke prijs verkocht. Kunstenaars blij, publiek blij.”

Nu – ruim 50 jaar later – breidt Van den Bergh zijn collectie nog steeds uit. Eén van zijn laatste aankopen is een glassculptuur van de gerenommeerde kunstenaar Jehoshua Rozenman.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54 / www.jvdtogt.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur