NDT 2 danst wereldpremières van Marina Mascarell en Sol León & Paul Lightfoot

Sum Thoughts, het tweede programma van NDT 2 in seizoen 2017/2018, toont een rijke schakering van lyrisch tot experimenteel werk. Sum Thoughts bestaat uit Short Cut van Hans van Manen, mutual comfort van Edward Clug en wereldpremières van Marina Mascarell en Sol León & Paul Lightfoot. Deze voorstelling is op 6 april te zien in de schouwburg van Amstelveen.

Mutual comfort is een scherpe, gedetailleerde en ritmische choreografie met korte, bijna nerveuze bewegingen. In zijn frisse werken vol verrassende momenten van schoonheid en spontane ironie legt Edward Clug vrijwel altijd de nadruk op persoonlijke ervaringen. De voormalige NDT-danseres Marina Mascarell maakt voor Sum Thoughts haar eerste creatie voor het gezelschap. Mascarell is als choreograaf sinds zes jaar actief bij Korzo producties. In haar werk benadrukt ze haar maatschappelijke betrokkenheid op een vaak poëtische en beeldende manier. Sinds hun eerste creatie voor NDT 2, The Bard of Avon in 1989, maakten Sol León en Paul Lightfoot ruim vijftig choreografieën voor het gezelschap. Sum Thoughts toont opnieuw een wereldpremière van het vermaarde choreografenduo.

Over Short Cut zei Hans van Manen: “Voor deze choreografie was ik op zoek naar één lang adagio. Toen ik bij toeval de strijkkwartetten van Jacob ter Velde hoorde was ik buitengewoon verrast. Ik werd getroffen door de tonaliteit, door het poëtische en het stuwende ritme. Ritme is immers, zoals Balanchine ooit zei, de bodem van de danskunst.”