Rijksmuseumtentoonstelling ‘High Society’ nader belicht door Bureau Boeiend

AMSTELVEEN – Begin deze maand opende de tentoonstelling ‘High Society’ in het Rijksmuseum met o.a. de schilderijen van Rembrandt van het echtpaar Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Bureau Boeiend geeft donderdag 22 maart in de Bibliotheek Stadsplein een lezing over de achtergronden van deze tentoonstelling.

We kennen ze al: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. In 2016 kochten de Nederlandse en de Franse staat het echtpaar van Rembrandt van Rijn uit 1634 gezamenlijk aan. De portretten zullen tot in lengte van dagen tussen het Louvre en het Rijksmuseum pendelen en blijven bij elkaar. Nadat ze na de aankoop enkele maanden te zien waren, vormen zij gerestaureerd en al, tussen 8 maart en 3 juni het stralend middelpunt van de tentoonstelling ‘High Society’ in het Rijksmuseum.

Die tentoonstelling is opgebouwd uit zo’n drie dozijn grote portretten van de Groten der Aarde door de Groten der Aarde. Onder meer Lucas Cranach en Diego Velázquez zijn vertegenwoordigd met schilderijen die geheel voldeden aan de wijze waarop echt ter zake doende mensen zich lieten afbeelden: formeel en ten voeten uit. Aanvankelijk was zo’n portret slechts voorbehouden aan gekroonde hoofden en de adel, maar gaandeweg veranderde dat. Zeker in de Republiek met Oopjen en Marten als uitstekend voorbeeld van een zelfverzekerde economische elite.

In de lezing biedt Bureau Boeiend een kunsthistorisch overzicht van het portret, de fijngevoeligheden in de wijze van afbeelden en de subtiliteiten die zo’n portret aan de beschouwer mededeelt.

22 maart 2018, van 14:30 tot 16:30 | Stadsplein

Kaartjes kopen kan alleen via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498.  Kosten: €12,50 (leden) | €19 (niet-leden)