Startende 747 vanaf Buitenveldertbaan levert meeste klachten op in 2017

AMSTELVEEN – Een Boeing 747-400 die 2 mei 2017 even na middernacht opsteeg vanaf de Buitenveldertbaan heeft in 2017 de meeste klachten opgeleverd. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol).  Het gebulder van de Boeing zorgde voor maar liefst 48 meldingen.

Het gebruik van de Buitenveldertbaan richting het oosten voor startend vliegverkeer is in de nacht verboden, tenzij hiervoor ontheffing door Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT) wordt verleend, meldt BAS. De benodigde ontheffing was aangevraagd en verleend voor onder meer de nacht van 1 op 2 mei en van 10 op 11 mei. Tijdens beide nachten zijn groot onderhoud aan de Kaagbaan en verlichtingswerkzaamheden aan de Polderbaan uitgevoerd.

Amstelveners ondervonden in 2017 weer veel overlast van Schiphol. Over de Aalsmeerbaan kwamen vanuit onze gemeente maar liefst 25.103 klachten binnen. Die werden door 283 mensen ingediend en het betrof 1.370 keer een nachtvlucht.

Het gebruik van de Buitenveldertbaan leverde minder klachten op maar kende wel opvallend meer klagers. 643 Amstelveners zorgden voor 5.927 meldingen van geluidsoverlast. Hier betrof het bijna 1.000 keer een vliegtuig dat ’s nachts vloog.