Terleth gaat stemmen (deel 1)

Na vier jaar is het weer zo ver: gemeenteraadsverkiezingen. Met deze keer een bonus, het allerlaatste referendum ooit gehouden. Tegenstemmen houden ze blijkbaar in Den Haag niet zo van.

Nou ja, op naar de stembus dan… Maar, op wie of wat moet ik dit keer gaan stemmen? Landelijk ben ik het spoor volledig bijster. Nadat ik mijn stem had uitgebracht bleek werkelijk de complete ploeg in het Haagse amnesia te hebben, met verbijsterende resultaten tot gevolg.

Dan de wereld maar kleiner maken en inzoemen op mijn de gemeente. Borden met posters roepen mij op op hen te stemmen, net als diverse raadsleden en vrijwilligers op de plaatselijke markt, ijsbaan.

Vorige week viel dan ook de kieslijst op mijn mat.  Wij kunnen hier stemmen op tien partijen, en kiezen uit 198(!) mogelijke kandidaten. Een leuk moment om er iedere dag twee partijen o daarvan eens door te nemen. Eens kijken wat ik er van weet of te weten kan komen. Uiteraard, zoals de meesten van u, niet gehinderd door enige kennis. Ervan uitgaande dat ik politiek gezien het absolute midden ben…

Ik start bij lijst 10, een partij die tot voor kort helemaal niet bestond: Actief voor Amstelveen (AVA).  Uit hun site blijkt deze in allerijl door allerlei ex-raadsleden te zijn opgericht. Outlaws dus, op zich niks mis mee. Maar politiek gezien ben ik dan toch altijd op mijn hoede, mensen die verdwijnen bij D66, dan direct roepen dat de VVD ook een optie zou zijn om vervolgens hier terecht te komen? Opportunistisch is een woord dat vaker op zal duiken de komende dagen… Interessant is wel dat ik tot nu toe geen andere partij in de plaatselijke media heb zien roepen dat zij iets gaan doen aan wonen voor een normaal budget… Mmmhhh, interessant. Maar of je hier, zonder landelijke steun of verleden ook de verwachte drie zetels mee gaat halen?

Lijst 9, ChristenUnie dan. Er is getracht mij gereformeerd op te voeden, ben begonnen in de Bankraskerk en later overgestapt naar de Pauluskerk met de daarbij behorende bezoeken aan de Kruiskerk. We startten daar met behoorlijk wat jeugd, leuke weekends op de hei en avonden in de welbekende Bunker (jazeker, die echte).  Maar gaandeweg zag je de kerkgemeente vergrijzen en inmiddels zijn er al diverse kerken gesloten, zo ook de mijne. Ach, daar kwam ik zelf ook al heel lang niet meer.  Ik vrees dat de Christenunie uit dezelfde vijver als lijst 8 (Ouderencombinatie) moet vissen. Ze zitten al in de raad, met één zetel en willen graag naar twee. Ook hier weer wonen en iets over wmo & wijkimpuls als speerpunten…. Ik mis dan toch de C uit hun naam. Maar ja, daar scoor je weinig meer mee. Wat ik persoonlijk wel weer fijn vind is het rustige geluid van deze partij, je zal ze niet snel mee horen huilen met de wolfen… Mmmhhhh, ik denk er over na!

[efspanel style=”callout” type=””]
[efspanel-header]
Jon-patrick Terleth
[/efspanel-header]
[efspanel-content]

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Maar sinds 2005 is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk, de lasergame voor kinderen, misschien wel de grootste publiekstrekker per vierkante meter van Amstelveen.

[/efspanel-content]
[/efspanel]