Terleth gaat stemmen (deel 2)

Als kind in de jaren ’70 hadden de verkiezingen een leuke bijkomstigheid: ik ging dan met mijn vriendjes naar Plein 1960 waar een heuse markt was voor politieke partijen. Dat interesseerde ons geenszins, maar iedere marktkraam had gratis stickers, en die spaarde wij. In die tijd werden mensen nog niet zo oud als nu, en zagen er bij zestig vaak al uit als een tachtigjarige in 2018.

Wat brengt mij bij lijst 8, de Ouderen Combinatie Amstelveen. Tussen de stickers van PSP, DS ’70, PPR en de gevestigde orde is er nog geen spoor van een ouderenpartij te vinden. Maar inmiddels doen de ‘oudjes’ zowel landelijk als lokaal mee. En bij gebleken geschiktheid zullen ze de komende jaren ook wel gaan stijgen. Ik heb dus aan mijn vader van 86 gevraagd of dat nu niets voor hem is: stemmen op zo’n ouderenpartij. Nou ja, leeftijdtechnisch gezien wel, maar naast dat hij niet bepaald hulpbehoevend is (wmo, belangrijk punt voor de partij) wil hij graag net wat meer tegen stemmen. Het zal de rebel in hem zijn. Nu ziet lijsttrekker Robles van deze partij er eigenlijk ook wel zo uit, sterker nog, in het plaatselijke magazine Amstelveenz zijn alle lijsttrekkers afgebeeld met bokshandschoenen. De enige waar ik niet tegen wil knokken is deze man, dus het zou zo maar een match kunnen zijn! Pré: zij hebben twee zetels, willen naar drie en hebben slechts zes mensen op de lijst, waarom ook meer?

Lijst 7, het CDA.: de partij van de eeuwige regenten (de langste lijst per zetel ook). Dit is een lastige. Landelijk heb ik mij nogal geërgerd, dat opportunistische gezanik over asielzoekers en andere rechtste hobby’s. Dat alles om zo snel mogelijk weer in het pluche te komen, en ja, ze denken zelfs dat dat gelukt is. Lokaal ligt het nogal anders, voormalig wethouder Groot was ooit klant bij mijn bedrijf en schreef daar enthousiast over op zijn blog, dat schept toch een band. De Amstelveense CDA-burgermeester en later minister Beelaerts van Blokland was 100% regent, maar was ook mijn gewaardeerde buurman en vader van mijn speelkameraadje. En nu dan een nieuwe lijsttrekker, Pier Rienks. Een man die ik al een jaar of 30 ken; vriendschappelijk en (een beetje) zakelijk. Een prettig mens, maar is dat genoeg om op hem te stemmen? Misschien wel, maar wat wil zijn partij? Zij maken zich, zichtbaar, vooral sterk voor een ander zwembad… dat interesseert me dus niets. Ik vind het zelfs een slecht plan. Ook lijkt het groen uit het logo opeens ook hun programma in te sluipen. Gasaansluiting uit het Amstelveense huis… Nee he, ik kook daar erg graag op en heb geen banden met Groningen. Tsja, en ook bij het CDA is de C een beetje verdwenen. Logisch, zij het met enige weemoed.