Wethouder Brandes stapte op om seksueel getinte chats met minderjarige

AMSTELVEEN – PvdA-wethouder Jeroen Brandes uit Amstelveen is opgestapt vanwege grensoverschrijdende contacten met een meisje van 16, meldt Het Parool. De reden van het opstappen werd gisteren middels een brief aan de gemeenteraad bekendgemaakt. Het Parool heeft beslag weten te leggen op deze brief.

Volgens ingewijden uit de gemeenteraad van Amstelveen is Brandes gedurende zijn wethoudersjaren in persoonlijke chatgesprekken met een meisje van 16 veel te ver gegaan. In seksueel getinte chats zou Brandes diverse toenaderingspogingen hebben gedaan tot intieme contacten met het meisje.

Volgens Het Parool is het slachtoffer, een inmiddels meerderjarige vrouw uit Amstelveen, vorige week met de belastende chatconversaties naar Eenhoorn gestapt om haar beklag te doen. Hoewel net herkozen in de raad, heeft Brandes zich inmiddels ook teruggetrokken als raadslid. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Het afdelingsbestuur en de fractie van de PvdA Amstelveen hebben met verbijstering kennis genomen van de inhoud van de brief.

Burgemeester Bas Eenhoorn wil inzake deze kwestie niet voor de camera van RTVA verschijnen. De gemeente reageert enkel via een statement:

De gemeente Amstelveen heeft de berichtgeving over oud-wethouder Jeroen Brandes uit de media vernomen. Om beschadiging van personen te voorkomen willen we op dit moment terughoudend reageren. Wel kunnen we bevestigen dat de gemeente op de hoogte is gebracht van laakbaar chatcontact met een zestienjarig meisje. Dit is in geen enkel opzicht acceptabel voor iemand die werkzaam is in het openbaar bestuur. Er is inmiddels aangifte gedaan door het slachtoffer. De burgemeester heeft de raad hierover vertrouwelijk geïnformeerd.

.

Later meer…