Zorgvlied deels door het stof in zaak geruimde familiegraven

AMSTELVEEN – De Amstelveense begraafplaats Zorgvlied heeft in 2010 rechtmatig een graf geruimd op de plek waar nu schrijver Harry Mulisch ligt begraven. Nabestaanden hadden Zorgvlied aangeklaagd omdat de begraafplaats onterecht twee familiegraven zou hebben geruimd. In één geval, op de plek waar nu Mulisch ligt, is dit volgens de rechter terecht.

Wat het andere familiegraf betreft, staat in het vonnis dat het overschrijvingsverzoek van de familie niet naar behoren is afgerond. Dit verdient inderdaad geen schoonheidsprijs, vindt de gemeente. Het familielid van eiser was in de veronderstelling het grafrecht te hebben overgenomen. Zorgvlied ontving dit verzoek buiten de voorgeschreven termijn van drie jaar na het overlijden van de laatste rechthebbende.

In het vonnis staat nu dat de gemeente eiser 9.200 euro moet vergoeden en 1.750 euro proceskosten in plaats van de gevraagde 90.000 euro.

Foto: Marion Golsteijn