Actief voor Amstelveen wil raadsonderzoek naar ICT-debacle 

AMSTELVEEN – De fractie van Actief voor Amstelveen (AVA) wil dat er een raadsonderzoek komt naar gang van zaken rond de gemeentelijke ICT. Onlangs bleek dat de digitale infrastructuur in het raadhuis een injectie van minimaal 2.8 miljoen euro nodig heeft om de kans te voorkomen dat de systemen deze zomer definitief uitvallen.

AVA-fractievoorzitter Tim Lechner: “Het is werkelijk ongelofelijk dat de noodzaak van vervanging van de diverse servers en systemen niet eerder is opgemerkt en gemeld. Het valt aan de burger niet te verkopen dat er plots 2.8 miljoen euro nodig is voor ICT op het gemeentehuis terwijl het toekomstige college deze week nog meldt dat er de komende jaren miljoenen moet worden bezuinigd.”

Lechner is dan ook groot voorstander van een raadsonderzoek, daarbij beseft hij wel dat dit een zwaar middel is “Maar het gaat om miljoenen euro’s en wellicht dat een grondig onderzoek kan voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst weer gebeurt. Nogmaals, de huidige gang van zaken is aan de burger niet uit leggen.”

Wethouder Jeroen Brandes was de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor de ICT op het gemeentehuis. Nu hij zijn functie heeft neergelegd kan hij  geen verantwoording afleggen. Op het ogenblik neemt burgemeester Bas Eenhoorn dit gedeelte van de portefeuille van Brandes waar.