Amstelveen herdenkt met ‘Open Joodse huizen-Huizen van Verzet’

AMSTELVEEN – Amstelveen herdenkt 4 en 5 mei met het dubbelprogramma ‘Open Joodse huizen-Huizen van Verzet’. Kleinschalige bijeenkomsten op locaties waar de geschiedenis zich afspeelde en waarin de Jodenvervolging en het verzet in Amstelveen centraal staan.

Op 4 mei om 14.00 uur en in 16.00 uur vinden deze bijeenkomsten plaats in de kleine sjoel aan de Randwijcklaan 13, die recentelijk door de gemeente Amstelveen is opgekocht als educatief ontmoetingscentrum.
Bij de eerste bijeenkomst voert wethouder Herbert Raat eerst kort het woord. Daarna verzorgtĀ Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen een lezing over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en de betekenis van de vroegere sjoel / Joodse school waarin ook de Joodse Raad zetelde. Vervolgens vertelt Mart Benders over het lot van de familie Heidenheim. Dat laatste zal ze ook bij de tweede bijeenkomst doen om 16.00 uur.

Op 5 mei vertelt Mart Benders om 13.00 uur en 15.00 uur in de Van der Veerelaan 69 over haar vader – Johan Benders – die in de oorlog leraar was op het Amsterdams Lyceum en in Amstelveen-Noord woonde. Hij vervalste persoonsbewijzen en verzorgde onderduikadressen en pleegde in de gevangenis zelfmoord om anderen niet te verraden.
Ook verzorgt Paul Betgem op 5 mei om 14.00 uur en 16.00 uur een lezing over de verzetsdaden in de toenmalige woning van Jan van Hulst, aan de Rodenburghlaan 25. Van Hulst was actief in het verzetsnetwerk van Elsrijk en liet in zijn woning Joden onderduiken. Paul Betgem is een voormalige wijkbewoner en Pauline Terlouw is een kleindochter van Jan van Hulst. Zij leest voor uit het boek ‘De man van Tsinegolde’ dat deze activiteiten beschrijft.

De toegang is vrij, reservering is niet nodig maar er zijn wel slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.